Kdysi poklidnou vesničku Zájezd okupují v jarních a letních dnech návštěvníci místního zooparku, a to se místním příliš nelíbí. I když jsou parkoviště jasně vyznačená, neukáznění řidiči si se zaparkováním starosti nedělají.

Nekrmit

„To je problém nejen v našem případě. Snažíme se jasně vyznačit trasy prohlídek a hlavně upozorňovat, že zvířata se nesmí krmit. Sobotní den jsme nazvali piknikovou, spojenou se křtem čtrnáctidenního mláděte lamy alpaky.

V zooparku žije přes čtyřicet druhů exotických i domácích zvířat. Jen namátkou-surikaty, papoušci, rys ostrovid, lemuři, káně, orel, želvy, klokani a pštros. Druhou část tvoří dětský koutek a kozy kamerunské, karakali, králík, prase domácí, lamy, velbloud a ovce. A to je část, která je pro děti nejoblíbenější," řekla mluvčí zooparku Zuzana Šípkovská.

Pikniková, relaxační část se postupně zaplňovala. Srub U Velblouda nabízel domácí koláče a limonády. Návštěvníci si mohli vypůjčit deku, sedací vaky, venkovní hry a děti neodolaly pískovišti. Malování na obličej využilo snad každé dítko. Novinkou ve vedrech jsou vodní osvěžující trysky, což děti zbožňují.

Kmotr Vašek Kroutil, mistr Evropy 2012 v yoyo s přihlížejícími křtil lamátko na dálku. Jak se zmínila ošetřovatelka Jitka Janáková, k mláděti se nemůže. Pár lam alpaky je hodně agresivní. Malé lamě jsou dva týdny a porodu se nechával volný průběh.

lamátko

A jméno lamátka? Křtil mistr Evropy v yoyo, tak jméno Yoyo.

Přítomna byla také zakladatelka zooparku. „Fungujeme od roku 1998, nejdřív jen jako karanténní stanice. Postupně se zvířata množila, odprodávala i kupovala.

Nápad otevřít malou zoo přišel v roce 2009. Ráda bych měla ve výběhu antilopy saigy a koaly, ale to je budoucnost. Velbloudice Ája právem patří mezi naše nejoblíbenější zvířata. Už se o nás ví. Prázdniny je období, kdy návštěvnost je výrazná, naším cílem je, aby lidi u nás strávili hezký den," dodala Dana Fraňková.

Náhodným návštěvníkům zooparku, početné rodině z Jičína či další ze Slaného i Prahy, se v parku mezi zvířaty líbilo, hlavně pak těm nejmenším u koz.

Autor: Břetislav Kostka