Nejen obyvatelé Kačice byli zprávou zarmoucení. Čapí rodiče se do obce vraceli pravidelně už dvanáct let a stali se raritou celého regionu. 
V minulých dnech se dokonce konalo slavnostní kroužkování dvou mláďat, jejichž jména vybírají v anketě čtenáři Kladenského deníku.

„Je nám to moc líto a doufáme, že maminka obě čápátka zvládne dovést do teplých krajin sama. Držíme jim palce!" Tento vzkaz uzavírá čapí aktuality na webových stránkách Kačice.

Zahynulého opeřence z drátů sundavali v neděli dopoledne stochovští hasiči. Starosta Kačice Vít Kolman o situaci informoval Záchrannou stanici pro ohrožené živočichy Aves. „Necháme to na přírodě. Zbylý rodič to musí zvládnout. Mláďata jsou dvě, tak to snad půjde. Jsme z toho strašně smutní a doufáme, že si druhý čáp najde parťáka a za rok se zase vrátí," vyjádřil se ředitel záchranné stanice Petr Starý.

Proč pták vlétl do drátů si prý neumí vysvětit. „Létá tam několik let, nevím, co se stalo. Možná to byla neopatrnost, jelikož svědkové tvrdí, že o dráty zavadil jen křídlem," doplnil Starý.

Že jsou dráty vysokého napětí pro ptáky nebezpečné, společnost ČEZ ví, a proto se mnoho věnuje instalaci takzvaných ptákosedů, které předcházejí úrazům především opeřenců s větším rozpětím křídel.

„Za poslední tři roky se z pohledu energetiky bezpečné území pro ptactvo rozrostlo 
o více než 195 kilometrů," uvedla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová.

Ochránci budou další vývoj mláďat sledovat dalekohledem. Starosta Kolman je ze smutné zprávy, podle jeho slov ještě rozhozený.

„Byl jsem venku se psem a před polednem mi volali hasiči z dispečinku co se stalo. Když jsem přišel, byl už čáp mrtvý. Pravděpodobně to byl samec a vážil 3,3 kilogramu," uvedl starosta Kačice. Smutná zpráva se obcí šířila velmi rychle. „Lidé vybíhali od obědů a zjišťovali, co se přihodilo," dodal Kolman.

Všichni nyní budou čekat, zda samice zvládne mláďata vyvést sama a také, zda se za rok vrátí s novým partnerem. „Mohli by zase přiletět čápi, kteří se zde narodili. Před dvěma lety bylo těchto ptáků mezi Kačicí a Čelachovicemi viděno patnáct na jedné stráni," podotkl starosta.´

O kačické čápy se staral také ornitolog Stanislav Lepič. Nedávno odborník kroužkoval dvě mláďata, a to přímo v hnízdě, které se nachází pětadvacet metrů nad zemí. „Co se týká péče, o mladé se starají oba z páru a nosí jim do hnízda potravu z polí. Myši, hryzce, drobné ptáky, plazy včetně většího hmyzu," řekl Lepič koncem června Kladenskému deníku. Nyní nezbývá než doufat, že mladé zvládne uživit i jeden čáp.