Smutný příběh šikany, který se stal v průmyslové škole v Praze, kdy studenti psychicky týrali učitelku, až vše skončilo její smrtí, je mementem celospolečenské situace.

Díky tomu, že se kauzu nepodařilo ututlat a začala se jí zabývat média a ministerstvo školství, byli studenti zatím podmínečně vyloučeni ze školy a ředitel musel ve své funkci skončit. Proč to v pražské průmyslovce muselo zajít až tak daleko, zjišťuje nyní inspekce.

Podle prezidenta Miloše Zemana sice dobře mířená facka leccos vyřeší, ale i s takovým, byť nepovoleným, nápravným prostředkem se musí šetřit.

Učitel a žák

Své o tom ví například student kladenské průmyslovky, kterého si v lednu vzal do parády učitel. Poté co mu ruply při vyučování nervy, počastoval studenta ne políčky, ale rovnou ranami pěstí, přičemž žák skončil v péči lékařů. Učitel dostal okamžitou výpověď.

Tiché a skryté šikany se dějí více a jen zlomek nenápadného útlaku se podaří odhalit, zastavit a potrestat. Šikana však nesměřuje pouze ze strany žáků vůči učitelům a není páchána jen mezi školáky navzájem. Někdy je nátlak vedený i z manažerských pozic přímo na kantory.

Učitelka versus ředitel

Takovou zkušenost má například gymnazijní učitelka Taťána Kuhnová ze Slaného, které dal krajský soud za pravdu v plném rozsahu za to, že dostala výpověď ze školy neoprávněně jen kvůli tomu, že se v roce 2012 zastala studentů.

Ti tehdy sepsali petici obsahující kritiku ředitele gymnázia, Milana Dundra, který za to na ně podal trestní oznámení. Proti studentům bylo následně zahájeno vyšetřování.

Celkem tři učitelky musely za svoje postoje gymnázium opustit.

Co se tehdy v roce 2012 stalo?

Ředitel Gymnázia Václava Beneše Třebízského ve Slaném, Milan Dundr, byl Krajem potvrzen na dalších šest let ve funkci. Vzhledem k tomu, že

studenti měli dlouhodobě k jeho práci výhrady a upozorňovali na nedostatky ve škole, které nikdo do té doby neřešil, sepsali svoji kritiku do petice.

Petice v roce 2012 oběhla gymnázium i město. Tři studenti, kteří ji iniciovali a svoje svobodné názory v ní projevili, byli následně vyslýcháni, kriminalizováni a hrozily jim podmíněné i nepodmíněné tresty za pomluvu.

Vyhazov

Díky podpoře učitelek, rodičů, a zejména Českého helsinského výboru bylo trestní řízení po dlouhých patnácti měsících zastaveno. Podstata pomluvy, která byla předmětem šetření, nebyla v žádném z bodů naplněna.

Studenti, jejichž jména společně s facebookovými příspěvky dalších žáků školy ředitel opakovaně předával kriminální policii, byli jakéhokoli podezření ze spáchání trestného činu zcela zproštěni.

Tři kantorky, které se za studenty postavily, byly ze školy propuštěny. Poslední z uvedených kantorek podala na ředitele gymnázia žalobu za neoprávněné propuštění.

Průlomovým je rozsudek krajského soudu z ledna, který dal žalobkyni zapravdu v plném rozsahu a dokázal, že ředitel postupoval při propuštění učitelky protiprávně. Proti tomuto, zatím nepravomocnému, rozsudku není odvolání.

Svědkyně

Jednání ředitele vůči kantorům, kteří hájili studenty, na popud ředitele kriminalizované, odpovídá znakům šikany vůči zaměstnanci. „Kauza měla pro mě rozměr zejména etický.

Nesetkala jsem se dosud s žádným podobným případem, kdy pedagog nechal kriminalizovat své studenty. Jsem ráda, že soud v konečném verdiktu dal kolegyni za pravdu.

Zajímavé pro veřejnost nyní bude, jak se k celé kauze, která bude následnými kroky řešena, postaví Středočeský krajský úřad, coby zřizovatel školy," řekla jedna z propuštěných učitelek Milada Záborcová, která podpořila kolegyni Kuhnovou u soudu jako svědek.

Kuhnová

Gymnazijní kantorka Taťána Kuhnová, která nemohla po propuštění dlouhodobě sehnat odpovídající zaměstnání, a celá kauza se jí neblaze odrazila na zdraví, dnes učí na základní škole v lounském okrese.

Jak Kladenskému deníku včera potvrdila, nesmírně se jí ulevilo, protože předchozí verdikt okresního soudu vyzněl v její neprospěch a teď začala opět věřit ve spravedlnost i v to, že se na gymnázium bude moci třeba jednou vrátit.

Ředitel

Ředitel gymnázia Milan Dundr, se k verdiktu soudu vyjádřil následovně: „Jedná se o pracovně – právní spor paní Kuhnové versus gymnázium (nikoli ředitel, tak je to pouze nesprávně prezentováno).

Pracovně – právní spory jsou vždy složité a obtížné. Jeden soud – okresní rozhodl ve prospěch gymnázia, druhý – krajský ve prospěch paní Kuhnové.

Pracovně-právní spory jsou bohužel také součástí pracovních vztahů a je třeba je řešit, nikoli ovšem veřejně – už jenom vzhledem k ochraně osobních údajů.

Vzhledem k tomu, že odůvodněný rozsudek dosud nemáme, nevíme nic podrobnějšího."