"Podle jeho názoru je totiž Mnichov 1938 pro většinu Čechů stále jakousi noční můrou, vyvolávající silné emoce a často i velmi kontroverzní postoje. Do značné míry je to dáno přetrvávajícími stereotypními a často mylnými výklady toho, co se v září 1938 odehrálo," říká organizátor přednášky Pavel Bartoníček ze spolku Wotrubia.

Libor Stejskal tuto tezi ještě rozvíjí: „Udržujeme mýtus cizí zrady na nás a sebepojetí oběti v jakési unikátní dějinné tragédii. To je ovšem sebeklam. Měli bychom se snažit vidět rok 1938 jako nikterak výjimečnou situaci v lidských dějinách, která měla i zcela jiná řešení. O nich je třeba diskutovat: co bylo lepší, jaké zisky a ztráty by přineslo. A zejména bychom měli z této vlastní historické zkušenosti vyvozovat správné postoje k dnešním mezinárodně politickým a bezpečnostním problémům. Pak Mnichov přestane být syndromem, a stane se využitou zkušeností.“ S těmito názory lze sice polemizovat, nicméně se při hlubším pohledu ukazuje jejich naprostá oprávněnost.

Slavnostní bohoslužby se účastnil kardinál Dominik Duka.
V Kamenných Žehrovicích bylo veselo

Přednáška se uskuteční v salónku ve II. patře. Vstupné je dobrovolné.

Libor Stejskal se věnuje bezpečnostní politice na národní a evropské úrovni, konceptu bezpečnosti, jejím společenským a environmentálním aspektům a lidské bezpečnosti. Je zapojen do evropských i národních projektů bezpečnostního výzkumu, pracoval v komisi pro přípravu Bílé knihy o obraně ČR, v letech 2008 byl civilním expertem rekonstrukčního týmu v Afghánistánu, je členem redakční rady časopisu Obrana a strategie. Je autorem knihy „Drama '38 : opevnění, Češi a Němci, mobilizace na Liberecku v roce 1938“. 

Záběr vozidel jedoucích po dálnici D7 na 17. kilometru  v protisměru.
Vyšetřování je u konce. Třicet řidičů jedoucích v protisměru spáchalo přestupek
Tradiční slánská akce, Rožnění uherského býka a Finále Boulderzávody 2019.
Uherský býk se opékal na rožni a horolezci podali skvělé výkony