Vzhledem k tomu, že město Slaný odmítá dlouhodobě firmě KOMA doplatit zbytek peněz za poruchový automatický parkovací dům (APD), v hodnotě bezmála 100 milionů korun, bez soudních znalců se spor neobejde. Na jednání byli proto tentokrát přizváni odborníci ze znaleckého ústavu Profi Ten, kteří se vyjádřili ke skutečnému stavu věci.

Více než tříhodinovému jednání vedeného předsedkyní senátu Jarmilou Tůmovou, přihlíželi nejen slánští zastupitelé, ale i veřejnost.

Přítomní měli možnost se dozvědět, že znalci odhalili závady v použitých technologiích, přičemž stavební část zděný sargofág, je bez závad. Posudek dále potvrdil i stížnost Slaného, že nesouhlasí původně deklarované časy zaparkování a vyparkování vozidel, stejně jako to, že parkovací dům nemůže fungovat bez zásahu obsluhy tak, jak bylo původně dodavatelem přislíbeno.

Nová koalice vládne od úterka Středočeskému kraji. Hnutí ANO vypovědělo koaliční smlouvu STAN, ODS a Nezávislým Středočechům. Dohodlo se na spolupráci s ČSSD a podporuje je i KSČM. Na snímku tisková konference hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO).
Středočeskému kraji nově vládne ANO s ČSSD a podporou KSČM

Znalec vypočítal, že v domě je zapotřebí až pěti zaměstnanců. Kauza, která má i další úskalí, jako například to, že smlouva na parkovací dům, zprovozněný v lednu 2013, je podle všeho neplatná, neboť ji před lety podepsal bývalý slánský starosta Ivo Rubík (ODS) bez vědomí zastupitelů a ti za to byli následně také voláni před soud. Ať už je smlouva o dílo platná či nikoli, KOMA chce za odvedenou práci svoje peníze, navíc ze smluvního vztahu nyní odstoupila.

Ilustrační foto
Jak se volilo na Kladensku?

Město Slaný dluží firmě Koma kolem 40 milionů korun, přičemž každý den se načítají Slanému úroky z prodlení, odhadem sedm tisíc korun. V případě, že město soud nevyhraje, půjdou ztráty do statisíců. Následující soudní jednání se uskuteční v polovině listopadu, přičemž soudkyně Jarmila Tůmová nevyloučila, že by mohl padnout rozsudek. APD ve Slaném pro 149 aut byl otevřený v lednu 2013, je ale poruchový a řeší se zde pravidelně řada reklamací. Některé závady už dodavatel odstranil. Parkoviště je obsazováno zhruba z poloviny a radnice se snaží nalákat řidiče například formou předplacených parkovacích karet.