Jaké bylo první kolo prezidentských voleb v Lánech?
Vše bylo v poklidu. Žádné problémy nebyly, řekl bych, že jsme zaznamenali velice dobrou volební účast.

Berou to Lánští tak, že si vlastně volí nového souseda?
Možná, ale spíše to byl celorepublikový trend. Opravu u nás byla účast téměř sedmdesátiprocentní.

Určitě jste byl volit také, prozradíte, komu jste dal svůj hlas?
Byl jsem volit. Jmenuji se Karel. Takže asi tušíte, koho jsem volil.

Karel Schwarzenberg má k Lánům podstatně blíže než ostatní kandidáti, už jen proto, že je čestným členem místních dobrovolných hasičů. Získal si váš hlas z toho důvodu?
Ano, je to jeden z důvodů, ale jsou samozřejmě i další. Karla Schwarzenberga znám osobně ze dvou nebo tří schůzek a také jsem pravicově založený člověk.

Potkal jste v Lánech, třeba v dětství nějakého prezidenta?
Jako malý jsem na ulici nikoho z hlav státu, kteří v Lánech pobývaly, nikdy nepotkal. Komunističtí prezidenti na zámek jezdili, ale do obce nechodili. Byli za zdí.

Čili až Václav Havel toto prolomil?
Jednoznačně Václav Havel a Václav Klaus. Ti chodili mezi lidi. Budete se divit, ale více mezi Lánské chodil pan Klaus. Vlastně ještě chodí.

Každý z prezidentů jistě nějakým způsobem podobu zámku ovlivnili.
Největší změny udělala v poslední době paní Klausová, která vrátila interiér zámku do původního stavu, v jakém byl za prezidenta Masaryka. Snažila se nábytek, který byl nalezen různě po sklepích a půdách, nechat opravit a vrátit zpět na původní místa podle dobových fotografií.

Ve druhé volbě předpokládám podpoříte také Karla Schwarzenberga, myslíte si, že v případě vítězství bude chodit do obce?
Doufám, že ano. Na druhou stranu bydlí nedaleko, sice už spadá do katastru Sýkořice, ale je to skoro soused. Myslím si, že volba prezidenta bude velice napínavá, je to půl na půl. Podle mého názoru se do druhého kola dostali dva kandidáti, kteří tam být měli. O vítězi může rozhodnout každý hlas.

Pokud vyhraje Miloš Zeman bude podle vašeho názoru jezdit do Lán?
Myslím si, že jakmile nový prezident zjistí, jaký komfort v Lánech má, že je třicet kilometrů od Prahy, čili zde je z Pražského hradu za dvacet minut a jsou zde parky, příroda a krásný zámek, i kdyby na to měl jiný názor, určitě ho změní.