Aby si čtyři desítky dětí čekání zkrátily, potěšily vánočním vystoupením nejen sebe, ale i vychovatele a hlavně své přátele, kteří jim dovezli hromadu dárečků z kladenského stromu splněných přání.

S domovem spolupracuje celoročně i několik generálních sponzorů. Pod stromečkem proto najdou děti například i oblíbenou stavebnici vyrobenou v kladenské továrně.

Jak Kladenskému deníku děti prozradily, kluci nejčastěji chtějí fotbalové míče, kopačky či tablet, dívenky například panenky. Trendem jsou nyní hrdinky animované pohádky Ledové království

– sestry Elsa a Anna. Odrostlejší děti si přejí výbavu do života jako jsou peřiny a ložní prádlo, které si odnesou ze zařízení po dovršení plnoletosti. Náctiletí tradičně požadují kosmetiku.

Další vánoční besídka se konala ještě i včera. Děti ji věnovaly dobrovolníkům. Ty nejhodnější si navíc užily i pohádku Tři bratři ve slánském kině.

Jak řekl ředitel ledeckého domova Roman Pejša deset až patnáct dětí ze současného počtu čtyřiceti v domově o Vánocích zůstane.

„Naše děti u nás žijí v rodinných odděleních

– rodinkách, kterých máme šest. V každé z nich žije maximálně osm dětí, protože kapacita domova

je 48 dětí. Vánoce tak trávíme tradičně jako každá rodina, to znamená, že děti budou mít řízek, rybu pokud budou chtít i bramborový salát. Každá rodinka si slaví Vánoce sama se svojí tetou nebo strejdou,“ popsal ředitel.

Některé děti mají štěstí, že se dostanou do svých biologických rodin. „Pokud s těmi rodinami pracujeme dlouhodobě a máme je dostatečně prověřené, je šance, že by se mohly děti navrátit domů nastálo,“ doplnil Roman Pejša.

Kromě programu na vánoční svátky chystají Ledečtí ještě i tradiční program pro veřejnost v sousedním zámečku ve Šternberku, který náleží do správy domova. Zde se v závěru roku uskuteční v pořadí už dvaačtyřicáté Dostaveníčko.

„Setkání lidí napříč generacemi, kam rozhodně nedocházejí jen senioři, se uskuteční předposlední den roku 30. prosince. Dostaveníčko bude tentokrát laděno silvestrovsky, kdy nebudou chybět ani veselé historky,“ uzavřel ředitel Pejša.