Staré časy první republiky si proto Lánští právem připomínají častěji než na jiných místech v republice a už v srpnu chystají další slávu. Po březnovém tradičním Dni s T. G. Masarykem přichystalo muzeum vzpomínkovou akci, která připadá na sobotu 11. srpna. Prezident T.G. Masaryk přicestuje jako kdysi, poprvé k pobytu do Lán parním vlakem. „Bude to pro nás velká událost a připomeneme tím den 11.8. 1921, kdy zde prezident pobýval vůbec poprvé. Parní vlak bude vypraven z pražského hlavního nádraží a dojede až na nádraží Stochov-Slovanka. Následně slavnostně nastoupí do historického automobilu, kde ho uvítají místní obyvatelé, četnictvo, Sokolové a další, abychom zajistili dobovou atmosféru. Rádi bychom projeli až do zámku, ale zatím je prezidentova cesta v jednání. Po celý den bude T. G. Masaryk k dispozici návštěvníkům v muzeu,“ popsala program ředitelka Muzea T.G.M. v Lánech Magdalena Elznicová Mikesková. Podle jejích slov slavnost plná dobových kostýmů, vozidel, hudby a občerstvení vyvrcholí velkým koncertem symfonického orchestru. „Ten se uskuteční na parkovišti mezi zámkem a muzeem. Pro zájemce bude vypraven parní vlak zpět do Prahy ze Slovanky kolem 17 hodiny,“ dodala ředitelka muzea. Jak připomněla, říjnové oslavy založení republiky proběhnou tradičně s tím rozdílem, že v muzeu bude nově zpřístupněna poslední etapa expozice T.G.M. charakterizující pobyt Masaryka v Lánech, poslední roky jeho života, prezidentský pohřeb i to, jak s jeho odkazem zacházely další režimy.
Kladno

Takto vypadá puma americká. Černá varianta, jak se lidé často mýlí, dosud nebyla jednoznačně doložena. Ilustrační foto
Pátrání po uprchlé pumě mělo šťastný konec

Velmi zodpovědně přistupuje k oslavám republiky i největší středočeské město Kladno, k programu akcí se vyjádřila historička Gabriela Havlůjová. "Sté výročí je mimořádným historickým milníkem. Proto jsme připravili v průběhu celého roku řadu akcí a připomínek. Zdaleka se nebudeme soustředit pouze na oficiální akty, velmi důležitá je pro nás spolupráce se spolky, které jsou nositeli občanské historie a tradice ve městě," řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Připomenutí stého výročí republiky Kladno soustředí do projektu  "Kladenské století", který odstartoval v únoru, společně se spolkem Kino žije, tradičními Šibřinkami v Kině Sokol. "Naopak vyvrcholení připomenutí historických událostí a osobností, které za posledních 100 let ovlivnily běh dějin, jsme připravili na říjen, kdy si připomeneme 100 let vzniku naší Československé republiky mimo jiné u pomníku padlých," doplnil Milan Volf.

Kromě oficiálních akcí a aktů připravuje Statutární město Kladno řadu historických přednášek, ve spolupráci s řadou místních spolků pak mnoho netradičních akcí. Nejzajímavější pro veřejnost bude třetí zářijový víkend, kdy ožije Kladno v rámci prvorepublikových tradic. Do akce se zapojí téměř každý místní spolek, který připraví pro účastníky vědomostní či sportovní úkol spojený s historií Kladna. Vedle zapojení se do "bojové hry" se budou moci návštěvníci občerstvit v připravené prvorepublikové hospodě "Pod Vobrazem", či si poslechnout a zatančit při známé Heligonce. "Návštěvníci spatří  i živé obrazy z naší spíše industriální historie pod taktovkou divadelních spolků, či se budou moci zaposlouchat do tradičních kladenských pěveckých sborů Smetana - Slovanka," vysvětluje kladenský primátor.

V průběhu letních měsíců Kladno připravuje ve spolupráci se Spolkem Podprůhon a spolkem Kino žije promítání tematických filmů. Rok 2018 je v Kladně na oslavy bohatý, 90 let slaví i kladenští Baráčníci, 100 let Českobratrská církev evangelická v Kladně, Kladno se bude prezentovat i na setkání hornických měst v červnu v Ostravě. Pro žáky základních a středních škol připravujeme zážitkový vlak do nedalekých Lán, kde si připomenou zakladatele našeho státu, prezidenta T. G. Masaryka. Široká veřejnost bude mít v průběhu celého roku možnost navštívit řadu tematických výstav, historických přednášek, které připomenou, někdy bohužel už pozapomenuté, historické momenty.

Formule je moje velká radost. Vyhráli jsme společně už nejméně dvacetkrát.
Formule je moje velká radost. Vyhráli jsme už nejméně dvacetkrát

Slaný

Na vznik republiky myslí také ve Slaném. Například už 14. července ožije tamní Masarykovo náměstí tradiční akcí pořádanou Klubem historických vozidel – Slánský okruh, který má pod titul O pohár starosty města. Jedná se o tradiční závod a výstavu historických vozidel. Letos okořeněný slavnostním příjezdem prezidenta T. G. Masaryka. „Velkou měrou se na oslavách první republiky podílí také Vlastivědné muzeum ve Slaném, které připravilo hned několik výstav. Od září do listopadu to bude výstava děl Kamila Lhotáka a vzduchoplavectví, která dobu první republiky reflektuje,“ řekla mluvčí slánské radnice Markéta Růtová. Další výstavou od října do ledna 2019 bude ta s názvem: Pohledy z bojiště - 1. světová válka ve fotografii a korespondenci sbírek Slánského okresu. „Jedná se o fotografie z různých front 1. sv. války a ručně malované pohlednice,“ dodal Růtová. Kromě toho budou již tradičně v rámci výročí založení první republiky oceněny v divadle významné osobnosti města Slaného. Velký koncert Ondřej Havelky & Melody Makers je přichystaný na 29. listopadu.

Buštěhrad

Malý výčet z mnoha akcí, které chystají k oslavám republiky například v Buštěhradě. Některé už mají za sebou a jiné je čekají. Projekt místní nazvali Buštěhrad 100. Jednou z akcí je výstava připravená na září - Buštěhrádek II, což výstava historických fotografií spolku Věčně mladých seniorů a Kulturního výboru městského zastupitelstva. Buštěhradské rozpravy – panelové diskuze s významnými českými osobnostmi veřejného života potrvají od září do prosince. Představena bude i válečná opera Brundibár, která vznikla v terezínském ghettu. Dismanův dětský rozhlasový soubor ji ztvární v Buštěhradu v listopadu. Chybět nebudou ani dva pěvecké koncerty Ať žije republika,“ sdělil Martin Kosa referent pro granty a kulturu Městského úřadu Buštěhrad.

Zámek Buštěhrad
V buštěhradském zámku by mohlo být volnočasové vzdělávací centrum

Unhošť

Jak oslaví vznik republiky v Unhošti, jsme se zeptali Mariana Kruckého z Melicharova vlastivědného muzea. „Město Unhošť chystá ku příležitosti Oslav 100. výročí vzniku ČSR malý pietní akt, při kterém vysadí dne 21. října představitelé města strom v Legionářském parku, který je pietním místem s pomníkem věnovaným obětem 1. světové války. Samotná akce (slavnostní zasazení stromu) by měla proběhnout v odpoledních hodinách 14 až 14:30 hodin. Z organizačních důvodů zůstává následující průběh programu prozatím otevřený. V podvečer by měl proběhnout pro účastníky oslav ještě koncert,“ potvrzuje Marian Krucký.

Přehlídka veteránů a závod v Knovízi.
OBRAZEM: Legendární závod do vrchu Knovíz - Olšany odstartoval hodinu po poledni