Veřejnost upozornili pořadatelé na to, že jejich hnutí umělé přerušení života odmítá! Výstava podle autorů odhaluje souvislosti, které mezi metodami, definicí oběti nebo strategií genocidy existují a jsou evidentní i v kontextu umělých potratů.

Přestože se vedení slánské radnice snažilo s propagátory hnutí déle než týden rozumně domluvit na jiném vhodnějším místě k pořádání protestu a nabídlo hned několik lokalit na území města, domluva nebyla možná.

Snímky z páteční návštěvy ministra zdravotnictví Romana Prymuly v kladenské nemocnici.
V kladenské nemocnici vybavují lůžky nový covid pavilon

Organizátoři trvali na svém a expozici na pěší zóně beztak nainstalovali. Radnice se proto od jejich počinu distancovala. „Po zhlédnutí panelů s fotografiemi na webových stránkách spolku, jsme došli k názoru, že se tato prezentace neztotožňuje s ochranou dětí a mládeže, kdy, dle stanoviska právníků, nad právem shromažďovacím převažuje právo dítěte na ochranu jeho duševního a mravního vývoje. Po pěší zóně ve městě projdou denně desítky dětí, proto jsme pořadatelům nabízeli jiná místa k výstavě. To však odmítli,“ sdělil tajemník Městského úřadu ve Slaném Jaroslav Brabec.

Jeho slova potvrzuje i místostarosta Slaného Radek Vondráček. „Na pěší zóně jsem byl v pondělí osobně. Výstava fotografií působí opravdu velmi drasticky. I v den konání protestu jsme se pokoušeli záměr pořadatelům rozmluvit a nabídnout jim jinou alternativu, například v zahradě kina nebo na parkovišti u zimního stadionu. To nechtěli,“ sdělil místostarosta. K umírněnější formě prezentace a na vhodnějším místě se jednoznačně přiklání i starosta Martin Hrabánek.

Jelikož jde o oznámené shromáždění a petici, nebylo možné demonstraci zakázat. Trojice s plakáty a petičními archy se i přes nesouhlas vedení města na Londě rozložila a pobývala zde až do pozdních odpoledních hodin.

Koronavirus, ilustrační foto
Roušky budou povinné ve městech i v autě. Prymula oznámil nová pravidla

„Ve Slaném nás chtěli ukecat, abychom tu nebyli, chtěli nás strčit za zeď nebo k zimáku na poslední parcelu ve městě, ale nepodařilo se jim to. My jezdíme za lidmi a ne za keřema nebo zajícema,“ řekl rozhodně jeden z pořadatelů, Petr Tomšík.

A dodal: „Osvětový projekt Stop genocidě se opírá o ústavně garantovanou svobodu projevu, neprobíhá pouze v České republice, ale také například na Slovensku, ve Švédsku, Spojených státech nebo v Rusku. Shromáždění nebylo zakázáno, tudíž je ze zákona povoleno, tak jsme přijeli. Ve Slaném jsme posbírali desítky podpisů proti potratům. Naše panely máme postavené tak, že mají bílou zadní stranu, kdo je vidět nechce, vidět to nemusí. Maminky s dětmi to mohly obejít,“ hájí záměr spolku Tomšík.

Ze Slaného se projekt přesouvá v úterý 20. října do Kolína.