Přestože bylo už zjara vypsáno řádné výběrové řízení na vedoucího strážníka, ani jeden ze sedmi adeptů tehdy nebyl vybrán. „Do podmínek jsme uvedli, že uchazeč o vedoucí pozici musí mít průkaz strážníka.

Bohužel, až v průběhu výběrového řízení bylo zjištěno, že se tímto automaticky vyřadí i zájemci například ze státní policie. Tím jsme vyloučili, dle mého názoru, i kvalitní lidi, o které bychom bývali stáli, vysvětlil problematiku místostarosta Slaného Pavel Zlámal.

Vedení města přesto některé z neúspěšných uchazečů z výběrovky do služeb městské policie posléze zařadilo. Jak řekl místostarosta, jeden nyní absolvuje kurz na strážníka a další dva už jako strážníci dokonce pracují.

Adept už se rýsuje

Kladenskému deníku se podařilo zjistit, že možným adeptem na budoucího šéfa MP je někdejší republikový policista Bedřich Sirůček, což ani místostarosta Zlámal nevylučuje.

Bedřich Sirůček má vysokoškolské vzdělání a v oblasti bezpečnosti ve městě Slaném se dobře orientuje.

Přestože se novinářům slánský starosta Pavel Zálom, coby nejvyšší představený strážníků, v této záležitosti zatím nevyjádřil, je možné, že právě školeného Sirůčka co nevidět na pozici šéfa strážníků sám jmenuje.

To se ale nelíbí zejména slánské opozici, která se od jara dotazuje na zastupitelstvech, kdy se uskuteční nové výběrové řízení na vedoucího strážníka MP. „Naposledy jsem tuto otázku položil na zastupitelstvu v sobotu, ale nedostal jsem odpověď. Zkrátka se jí vyhnuli," postěžoval si Martin Hrabánek (ODS).

Ani jeho kolegům se zamýšlený způsob jmenování budoucího vedoucího městské policie bez výběrového řízení nezamlouvá. A to zejména proto, že právě koalice byla tou, která v zimě iniciovala plošná výběrová řízení na manažery všech důležitých městských institucí.

Mezi lidmi to tehdy vyvolalo velkou vlnu odporu a například konkurz na ředitele nemocnice byl na nátlak opozice i veřejnosti nakonec zrušen.

Pokud nyní nového adepta na vedoucího či velitele MP starosta tedy jmenuje bez řádného výběrového řízení, i tento manažer může být nakonec ve své pozici jednou ohrožen, stejně jako jeho předchůdce.

„Jestli se za tři roky vymění vedení města a opět jako ti stávající zpochybní dosazení vedoucího MP, bude se všechno opakovat. Určitě by bylo rozumnější, aby volbu nového člověka do vedení tak důležité organizace schvalovalo zastupitelstvo," míní Slaňák, který sleduje dění v Grandu na schůzích pravidelně.

Jistého nic není

Kladenský deník se na aktuální situaci dotázal i zmiňovaného potenciálního velitele MP Bedřicha Sirůčka. Ten odpověděl: „Nebudu se k tomu vůbec vyjadřovat. Všechno je zatím v jednání a opravdu nevím, co bych k tomu řekl.

Dal jsem příslib, že o ničem dopředu s nikým hovořit nebudu," sdělil v úterý odpoledne Sirůček. Potvrdil pouze to, že se školí.

Informace z vedení města prý žádné nemá, ani nezná časový horizont, kdy by k jeho případnému jmenování mělo dojít, stejně tak si není vědom toho, že by město na pozici vedoucího strážníka vypsalo nějaké nové výběrové řízení.