Díky zařízení totiž mohou vrátit vypůjčenou knihu, i když má knihovna zavřeno. Čili využít bibliobox lze ve všední dny před a po otevírací době, také ve středu, kdy má knihovna zavřeno, v sobotu odpoledne či neděli.

„Svazek vhozený do biblioboxu bude čtenáři nejpozději následující den z konta odečten," uvedla Ivana Feldmanová, vedoucí odboru služeb středočeské vědecké knihovny. Neplatí to ale pro jakkoli poškozené či neúplné svazky.

O novou službu je podle Ivany Feldmanové zájem. „V pondělí večer jsme bibliobox otevřeli a následující den ráno jsem z něj vyndala deset knih," usmála se vedoucí odboru služeb. Zařízení je také vybavené dvojitým dnem pro případ, že by do něj nějaký výtečník vhodil cokoliv, co sem nepatří, včetně nedopalku. Také tekutina ho nemůže ohrozit, jelikož má odtokovou hadičku.

Díky biblioboxu se mohou lidé vyhnout placení pokuty za pozdní vrácení vypůjčených knih. I když se knihovna snaží vyjít čtenářům co nejvíce vstříc, stejně se najdou tací, kteří kvůli nevrácení svazku skončí před soudem.

„Spolupracujeme s advokátem, jenž nám připravuje předžalobní dopisy. Ty na většinu dlužníků zaberou, ale i tak ročně musíme desetkrát až patnáctkrát přikročit k soudní žalobě," informovala Feldmanová. „Lidé prostě nevěří, že by nevrácení knihy mohlo vést až k soudu, a to dostávají od nás upomínky mailem i poštou," dodala vedoucí.

Kromě ceny za ztrátu knihy nebo její totální znehodnocení může knihovna požadovat i kopii svazku, pokud tuto již nelze dokoupit. „Měli jsme případ, kdy čtenář za ztracenou knihu zaplatil více než dva tisíce korun, což byla právě cena za kopii a vazbu," uzavřela Feldmanová.