Krajský úřad Středočeského kraje zrušil opatření obecné povahy, kdy celé území města Kladno spadalo do oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů. Nově příchozí obyvatelé, ale také i lidé, kteří se stěhovali pouze v rámci města, ztratili nárok na doplatek na bydlení. Krajský úřad Magistrátu Kladno především vytkl nekonkretizování lokalit, ale také nedostatečné odůvodnění.

„Návrh opatření obecné povahy jako tzv. sociálně nežádoucí jevy, díky kterým bylo vydání opatření obecné povahy navrženo, uvádí soustředění velkého počtu nízkopříjmových osob ohrožených sociálním vyloučením, jejich míru zadlužení a exekučních řízení a nadměrný počet ubytovacích zařízení se schváleným provozním řádem. Přitom ani jeden z výše uvedených jevů nelze považovat za „sociálně nežádoucí“ ve smyslu zákona,“ napsal v odůvodnění Petr Hrubý, pověřený vedením sociální práce a registrace Krajského úřadu Středočeského kraje.

Dopravní nehoda na dálnici D6 ve směru na Prahu.
Dálnici D6 uzavřela nehoda. Řidič nezvládl řízení

Krajskému úřadu se také nelíbí, že magistrát pominul celkový pokles trestné činnosti zejména v roce 2017 s uvedením, že to není předmětem jeho rozhodování. „Jinými údaji z roku 2017 se však zabýval. Výslovně je pak zmínil v opatření obecné povahy. Pominul také pokles počtu přestupků mezi lety 2015 a 2016, natožpak otázku jejich vývoje v roce 2017. Shromážděné podklady magistrát tedy chybně vyhodnotil. Měl vycházet ze skutkového stavu v době rozhodnutí,“ stojí v rozhodnutí úřadu Středočeského kraje.

Jedním z těch, kdo opaření kritizoval, je Ondřej Novák (Zelená pro Kladno). „Kladenské opatření se paradoxně vztahovalo i například na mojí zahradu na Kladně - Podprůhonem, která je izolovaná a žádné osoby se na ní obvykle nevyskytují, natož aby se na ní ve zvýšené míře vyskytovaly tzv. sociálně nežádoucí jevy. A ani toto nedokázal magistrát odůvodnit,“ napsal Deníku Ondřej Novák a dále uvedl, že opatření mělo značné dopady na mnoho osob v tíživé životné situaci. „Ať už se jedná o rodiny v hmotné nouzi, matky samoživitelky či seniory, kteří se následně nemohli po Kladně odstěhovat ze zdravotně nevyhovujícího bydlení či ubytoven (takový případ nastal v prosinci v ubytovně v Kladně Dubí „Na kopečku“), došlo i k rozpadu rodin a umístění dětí do náhradní péče,“ dodal.

„Od začátku říkám, že celé Kladno nemůže být vyloučenou lokalitou. Že je úsměvné, aby nějaké nařízení říkalo, že se doplatky na bydlení nemají vyplácet například na hřbitově nebo ve školách či školkách," uvedl na oficiálním twitteru města Kladna primátor Kladna Dan Jiránek (ODS). Vedení města už pracuje na změně a problematická místa budou přesně identifikována.

„Sociálně vyloučená lokalita v Kladně není ani nebude! Někteří novináři si pletou dojmy s pojmy. Nikdo nevyhlašuje Kladno za vyloučenou lokalitu. Město ale může podle zákona ovlivnit vyplácení doplatku na bydlení, který je nejzneužívanější dávkou v zemi a v drtivé většině však slouží k rozkvětu obchodu s chudobou a zároveň podporuje nepřizpůsobivé občany v jejich způsobu života,“ sdělil před více než dvěma lety důvody zavedení opatření Milan Volf (Volba pro Kladno), exprimátor a nyní lídr opozice.

Odpadový Oskar
Arnika chystá další oceňování za prázdné kontejnery
Ilustrační foto.
Školačka má nepříjemný pocit, že ji někdo sleduje. Případem se zabývá policie