Organizátoři podle jejích slov vybírali z 23 kandidátů, které doporučila veřejnost v soutěži Hledá se strom (přičemž všímavost lidí podpořili slibem desetitisícové odměny). Již je rozhodnuto – ovšem definitivní verdikt to ještě být nemusí. Konečné slovo ještě budou mít dendrologové, jejichž úkolem je posoudit, zda je strom v pořádku. Nesmí se totiž zlomit a ohrožovat lidi v okolí. Předběžná obhlídka ukázala, že možným problémům nic nenasvědčuje.


Na vhodný strom upozornil muž, který tipy na vánoční stromy pro Prahu posílá pravidelně. Má tedy jasnou představu, jak by ideální symbol Vánoc pro Staroměstské náměstí měl vypadat. A smrk z Křivoklátska plně vyhovuje. Dosahuje odhadované výšky 24 metrů a je rovnoměrně zavětvený, jelikož roste na volném prostranství u řeky Berounky. A hlavně – s kácením se stejně počítá. „Majitel ho potřebuje odstranit, protože začal sahat do drátů vysokého napětí,“ vysvětlil provozní ředitel společnosti Taiko Petr Hozák.

Ilustrační foto.
Je teplo, ale i čas obout zimní pneumatiky


Starostka obce Roztoky u Křivoklátu Lenka Peterková oceňuje, že kus krásné přírody pocházející z blízkosti hradu Křivoklát dýchne na návštěvníky adventních trhů v centru Prahy. Ve svátečním čase se tak Pražanům připomene region na Rakovnicku, který obyvatelé metropole vyhledávají hlavně od jara do podzimu – jako oblíbený cíl chatařů, vodáků i rybářů.

Peníze. Ilustrační foto.
Oprava kulturáku bude stát desítky milionů


S kácením se počítá v neděli 26. listopadu. Následovat bude převoz do metropole. Tam smrk z křivoklátské chráněné oblasti organizátoři postaví na Staroměstském náměstí v noci na 28. listopadu. „A poprvé ho uvidí svítit návštěvníci trhů v sobotu 2. prosince,“ zve Tietze už s předstihem.

Kritéria výběru vhodného stromu:

- Reprezentativní vzhled: smrk ztepilý, vysoký 22 až 30 metrů, vizuálně zdravý, nepoškozený
- Dostupnost stromu: přístup těžké techniky (jeřábu a tahače s návěsem) po zpevněné komunikaci, dostatek manipulačního prostoru pro kácení a nakládku stromu
- Zdravotní stav: vyhovující dendrologický posudek