Co je Keltský telegraf?

Smyslem Keltského telegrafu je propojit místa v krajině a ty, kteří se telegrafování zúčastní, pomocí světelného signálu. Navazuje se tak na pradávnou techniku využívající ohňů k přenosu zpráv z kopce na kopec.

V Evropě a tedy i u nás jej k dokonalosti dovedly keltské kmeny a využívalo se jej ještě ve středověku, kdy na vrcholcích kopců vyrostly strážní hrady a tvrze.

„Jde o symbolický návrat k přírodě, ve které se s přicházejícím jarem rodí nový život. Pro účastníky Keltského telegrafu je to jedinečná příležitost zažít neopakovatelný večer s mysteriem noční krajiny.

V keltské komunitě se o signální místa na vrcholech kopců starali tzv. čerti, stejně i účastníci telegrafování jsou podle keltského vzoru nazývání čerty. Tak se říkalo strážcům posvátných a pro život keltských kmenů životně důležitých ohňů.

Keltský telegraf je otevřený a mohou se do něj zapojit další zájemci na dalších kopcích a trasách nejen v České republice.
Chceme tímto vyzvat slovenské čtenáře Regenerace k rozšíření telegrafu i na území Slovenska.

Snažíme se, aby se kopce propojily do tras a bylo možné postupně předat světelný signál z jednoho na druhý. To však nebrání tomu, aby čerti byli i na místech, která dosud žádné přímé propojení s jinými místy nemají vytvořené," říká hlavní iniciátor akce, nejvyšší čert, Vlastimil Hella.

Slánští Kelti

Hlavní slánský čert, Whitejoker, rozdělal s přáteli v sobotu v lomu pod „Slandou" ohýnek úderem 17 hodiny, kdy se pomalu ke Slánské hoře scházeli účastníci akce vítání jara a lidé, kteří si v bývalém čedičovém lomu opekli špekáčky a posléze se už počtvrté po dvacáté hodině připojili v nejvyšším bodě Slánské hory k mezinárodní akci Keltský telegraf.

Zahřívací kolo se neslo v duchu ohýnku, přátelského povídání a opékání výtečných nešizených špekáčků z pojízdné prodejny z Lidic.

Počasí bylo příjemné, jarní bez slibované vláhy shora a velmi milé bylo i zjištění, že účastníci akce přivedli letos zase o něco více ratolestí.

Rok od roku více čertů

„Oproti prvnímu ročníku, kdy jsme se v roce 2013 sešli na Slánské hoře pouze v počtu tří lidí, přičemž počasí bylo tehdy velmi nevlídné a mrazivé, další rok velmi foukalo a vloni lilo jako z konve, se letošní ročník těšil poměrně velké návštěvnosti a přišly více než tři desítky čertů a dokonce i dva psi.

Díky dobré viditelnosti jsme dokázali neprodleně reagovat na signál z Vinařické hory a posléze ten náš slánský předat na Horu Říp.


Jsem velice rád za to, že se na Slánské hoře sešlo letos na pětatřicet lidí a velmi si cením toho, že příchozí dali přednost v sobotu večer vítání jara a připomenutí si starodávných keltských tradic před posezením u televize nebo například před pobytem v hospodě.

Na Slandě nebyli jen Slaňáci

Jako člen Společnosti patriotů Slaného, která byla ve Slaném i letos pořadatelem, všem za účast děkuji," uzavřel slánský čert Whitejoker.

Vítání jara a keltského telegrafu 2016 se ve Slaném zúčastnili nejen místní, ale i lidé z okolních obcí.

Nechyběli návštěvníci z Dolína, Malíkovic, ze Pcher, z Unhoště, ale i Třebusic.

Vinařická hora

Co se týká partičky, která se sešla letos tradičně i na Vinařcké hoře, jejich koordinátorem byl místní farmář a čert v jedné osobě Josef František S. Král.
V regionu byl před několika lety prakticky prvním, jenž se s přáteli a milovníky přírody ke Keltskému telegrafu připojil.

"Na Vinařické hoře se nás letos sešlo v sobotu večer celkem 18 lidí, nechyběla ani naše maličká dcerka Anežka a jeden pes. Signál jsme letos vysílali
navíc jako poselství na probuzení zdravého rozumu a jako výraz solidarity s iniciativou Naše Berounka-NE Přehradě," upozorňuje František Josef S. Král z Libušína, který se v posledních týdnech velmi angažuje o záchranu řeky Berounky a jejího okolí, aby se z ní nestala přehrada.

Podle názoru Josefa Františka S. Krále je tlak shora usilující o vznik vodní nádrže vyvíjen především proto, že s konkrétními pozemky kolem Berounky mají určité zájmové skupiny svůj záměr, který pro ně bude ekonomicky velmi výhodný. Na podporu NE-přehradě už vzniká dokonce petice.