Na start se postavilo zhruba 200 dětí z Kladna, Libušína, Slaného a Buštěhradu. „Tato akce se koná jednou za dva roky a její pořádání se střídá se Svojsíkovým závodem, již se účastní starší děti. V Libušíně se soutěž pro vlčata a světlušky koná potřetí," řekla Kladenskému deníku sedmadvacetiletá Linda Palasová z Libušína.

Na startu v sobotu stanulo devatenáct hlídek po pěti až šesti členech. Dívčích týmů vyrazilo devět, chlapeckých pak o jeden více. Každou skupinku doprovázel jeden dospělý. Trasa měřila čtyři kilometry a byla označena fáborky. Vítězové se mohli radovat z postupu do krajského kola a zároveň se začali připravovat na boj o účast v celostátním výběru.

„Z oddílů Vlčat postupují do krajského kola první tři družstva. Ze Světlušek pak první dva týmy," uvedl jeden z hlavních rozhodčích Petr Uzel.

V oddílech Světlušek a Vlčat jsou děti od pěti do deseti let. Mezi devíti úkoly bylo také jedno překvapení – zdolávání slackliny. Se svými nejmenšími přijeli do Libušína také buštěhradští skauti. S trasou se popasovala jejich dvě družstva.

„Na této soutěži jsme úplně poprvé. Se staršími dětmi jsme byli na Svojsíkově závodu. Pečlivě jsme se připravovali. Někteří cvičili dokonce i doma. Trénovali jsme hlavně práci s buzolou. Prostě, co jsme si mysleli, že by v soutěži mohlo být, to jsme zkoušeli," řekla vedoucí střediska Stráž Lidic Buštěhrad Zuzana Kunová.

Výsledky:

Oddíly Světlušek:
1. místo – Světlušky Orion Kladno
2. místo – Světlušky skautské středisko Junák Libušín
3. místo – Světlušky Orion Kladno.

Oddíly Vlčat:
1. místo – Vlčata Orion Kladno
2. místo – Vlčata skautské středisko Modrý kruh Slaný
3.místo – Vlčata Orion Kladno.