„Žáci čtvrtých a pátých tříd čekali na běžce u Energie a kus cesty běželi s nimi. Čtyři hoši z deváté třídy nesli pochodeň až do školního areálu," popsala ojedinělou akci Kladenskému deníku kantorka Ivana Mánková. 

Když účastníci běhu dorazili do tělocvičny, začal krátký kulturní program. Tři vítězové nedávné soutěže Dvanáctka má talent předvedli vzácným hostům své umění, zatančili a také zazpívali.

Druhou část programu měli připravenou organizátoři běhu. Protože mezi nimi byli lidé z různých koutů světa, každý promluvil svým rodným jazykem a děti měly uhádnout, z jaké země pochází. Za správné odpovědi jim běžci taktéž zazpívali. 

„Po skončení programu si na nádvoří mohl každý školák vzít pochodeň do rukou a něco si přát. Mělo to být  přání, kterým by dotyčný udělal radost někomu blízkému. Tím se naplnilo i motto akce: Svět je tak dobrý, jak dobří jsou v něm lidé," uzavřela Ivana Mánková. 

Světový běh harmonie

Světový běh harmonie je nejdelší štafetový běh na světě. Koná se již od roku 1987. Řadí se mezi nesoutěžní běhy s pochodní, která plní přání. Cílem je posílit mezinárodní přátelství a porozumění mezi lidmi. Letos začala trasa 19. května v České republice na německé hranici z Teplic až po hranici se Slovenskem.
Zakladatelem běhu harmonie byl sportovec, umělec a filozof Sri Chinmoy. Běh má být inspirace k toleranci, porozumění a spolupráci.

Symbolem je hořící pochodeň: každý z nás má v sobě plamen naděje, touhu po lepším světě, šťastnější budoucnosti.

Významné osobnosti, které se zúčastnily: atletka Dana Zátopková, zpěvačka Avril Lavigne, devítinásobný olympijský vítěz Carl Lewis, tenistka Martina Navrátilová, nositel Nobelovy ceny míru Nelson Mandela a mnoho dalších.

Rozhovor s kapitánem Ondřejem Veselým:

Kapitán Světového běhu harmonie v Evropě, Ondřej Veselý, odpověděl Kladenskému deníku na několik otázek:

Z jakého důvodu organizujete běh harmonie a co vám vlastně přinesl?
Pro mě osobně je tento běh velký zážitek. Když člověk běhá v různých zemích světa, poznává národy a různé lidi a i když jsou vlastně všichni odlišní, jsou ale všichni dobří ve svém srdci a odpadávají pak různé předsudky a v tom je ta harmonie. A doufám, že je to skvělý zážitek nejen pro nás, ale i pro všechny zúčastněné.

Účastníte se ho letos poprvé?
Účastním se pravidelně od roku 1995 a díky tomuto běhu jsem navštívil  více než sedmdesát států.

Plánujete se účastnit i v dalších letech?
Určitě. Dokud mi to bude běhat a dokud budu moci, tak se rozhodně rád budu zúčastňovat a doufám, že se bude přidávat víc a víc lidí.

Autoři: Monika Macháčková a Kateřina Lapáčková