Jak potvrdila policejní mluvčí Michaela Richterová, jen za uplynulý rok řešila či ještě řeší policie na Kladensku jedenáct událostí, kdy bylo se zvířaty hrubě zacházeno, a některé případy skončily smrtí.

Jeden se stal na podzim v říjnu v kladenském lesíku Bažantnice. „Neznámý pytlák zde nastražil několik kovových ok. Do jednoho se chytila liška, která uhynula zvláště trýznivým způsobem. Pachatele se zatím bohužel zjistit nepodařilo,“ připomněla Richterová.

Se psem praštil o zem a dal mu pěstí

Jiné hrubé zacházení, tentokrát se psem, řeší kladenští policisté od předloňského prosince. „Před restaurací byl uvázaný kříženec psa menšího vzrůstu. Přišel k němu muž, chytil psa za krk a z výšky jednoho metru s ním praštil o zem a dal mu pěstí. Zvíře utrpělo pohmožděniny. Pachatel je trestně stíhán a čeká se na podání obžaloby. Za týrání zvířete mu hrozí až dva roky vězení,“ popsala mluvčí.

Několik aut uvízlo ve Slaném na železničním přejezdu.
V obřím výmolu uvízlo několik aut, výsledkem jsou proražené pneumatiky

Další případ řeší policisté od září. Stal se ve Švermově. Muž střílel z okna ze vzduchovky na zahradu sousedky. Střela zranila křížence staforda. „Událost je řešena jako přestupek,“ podotkla mluvčí.

Na Tuchorazu zase někdo zapálil kočku. Ani tento případ zatím nemá pachatele.

Jedovaté návnady

Kromě brutálního zacházení se zvířaty se ani Kladensku nevyhýbají případy otrav. Ke trávení docházelo podle místních občanů před časem například v obci Cvrčovice, kde neznámý pachatel údajně rozhazoval jedovaté návnady. Policie zatím nikoho neodhalila.
Podobně hovoří také lidé ze Slaného, kde někdo prý v Rabasově ulici nastražoval jed na krysy. „Před rokem nám někdo otrávil černého pudla. Bylo to hrozné, umíral ve velkých bolestech,“ uvedl majitel psa. Jak ale sdělila policejní mluvčí Jana Šteinerová, slánská policie se případy otrav zvířat ve Slaném nezabývá. Nikdo nic nehlásil.

Eugenie Sychrovská.
Eugenie Sychrovská: Psa nedám každému

O hanebném zacházení se zvířaty ví svoje i majitelka psího útulku Bouchalka v Buštěhradu Eugenie Sychrovská. Jejíma rukama prošla řada týraných, pořezaných i poleptaných zvířat. „Zákon na to sice máme, ale velmi chudozubý. Kdybych vyhrála hodně peněz, otevřu si advokátní kancelář, která by se zabývala těmito kauzami, aby byli pachatelé postaveni před soud,“ řekla.

Požár v Poldovce způsobil škodu za sto tisíc korun.
Požár v Poldovce způsobil škodu za sto tisíc korun