Kriminalisté z Prahy-západ si přizvali na pomoc policejního psovoda z Kladna. A jeho svěřenec Morgan, který má speciální výcvik k vyhledávání pachových stop, zabodoval. U zadní části návěsu nasál nosem – a s čenichem u země neomylně zamířil do křovin. Tam postupně ohlásil místa nálezu 12 nepoškozených televizních přijímačů. 

Jaromír Jágr byl po prvním ostrém tréninku s Kladnem v dobré náladě, tady hovoří s tiskovým mluvčím Rytířů Vítem Heralem.
Jágr? Může přijít hodinu před začátkem a místo mu najdeme," říká Patera


Vyšetřovatelé kriminálky nadále zjišťují, kdo má tohle neplánované stěhování na svědomí. Byl to jediný pachatel, nebo jich bylo víc? Jasněji o okolnostech případu by detektivové měli mít, až se podaří vyhodnotit zajištěné stopy. Kriminalistům by také pomohly poznatky všímavých svědků. Jakékoli postřehy, které by s případem mohly souviset, jim lze předat prostřednictvím linky 158.


Pes Morgan se v minulosti osvědčil i při jiných zásazích. Pomohl například vypátrat motorkáře pod vlivem alkoholu, který utekl z místa nehody. Setkat se s ním mohli také návštěvníci řady preventivních akcí na Kladensku, kde malým i již odrostlým zájemcům předváděl nejen vyhledávání předmětů, ale i respektování povelů. Právě s Morganem také koordinátorka skupiny základních kynologických činností kladenské policie Jitka Jozová o uplynulém víkendu slavila úspěch v Nýřanech, kde Českomoravská kynologická unie pořádala Mistrovství České republiky ZVV3. Společně se jim podařilo vybojovat 2. místo s 99 body (ze 100 možných) – a titul nejlepšího stopaře mistrovství. Nejlepším stopařem se Morgan pod jejím vedením stal i loni na šampionátu služebních psů v Mělníku.

Ve čtvrtek 17. srpna byl v Kladně zahájen zkušební tříměsíční provoz sdílených kol.
Sdílená kola v Kladně nejspíš zůstanou


Aktuální úspěch je o to cennější, že jde o závod, kam se dostanou pouze psi osvědčující svou všestrannost. Předem se totiž musí kvalifikovat z výběrové soutěže a splnit tři disciplíny podle nejvyšší zkoušky národního zkušebního řádu: stopu, poslušnost a obranu.