Původně sice vedení obce zamýšlelo opravit starou budovu, ale po zjištění, že rekonstrukcí by pojala místo 25 dětí pouze 12 a ještě zde kontrola odhalila nebezpečný azbest, bylo efektivnější se pustit do výstavby zcela nové.

„Podal jsem proto návrh do zastupitelstva už v roce 2010, abychom si postavili školku novou. Vše začalo dobře, ale nakonec se stavba o rok pozdržela. V obci se našli lidé, kteří nechtěli, aby tu školka byla.

Dokonce na mě podali trestní oznámení. Vše se ale nakonec podařilo dotáhnout do zdárného konce a budova stojí," řekl starosta Tuřan Jiří Janouch. Zařízení má své opodstatnění. V místě žije dnes 560 obyvatel, přičemž v novostavbách řada rodin s malými dětmi.

„Zastávám názor, že v obci musí být pošta, obchod škola i školka. I to je důvod, proč jsme došli k tomu vytvořit svazkovou školu, která bude od ledna třetí svého druhu v republice, aby zdejší děti mohly dokončit i druhý stupeň, jenž tu nebýval," doplnil starosta.

Stavbu školky podpořil deseti miliony korunami Středočeský kraj, Tuřanští přidali více než pět milionů. Kapacitu má padesát míst.