Jedná se o trojdomy o velikosti 4+kk a 5+kk a stejně tak bungalovy 5 kk. Autoři projektu Sun Valley z firmy Getberg slibují špičkové technologie a díky tomu úsporné a ekologické bydlení.

Starosta obce Jiří Pospíšil uvedl, že obec postupně mládne. „Za příliv dalších obyvatel jsme rádi. Myslím si, že nová zástavba je vkusná. Stálo nás hodně sil, aby tam nevznikly řadovky. Nenechali jsme rozdělit pozemky na menší. Aktuálně mají Tuřany okolo 700 obyvatel a pokračuje i další výstavba. Celkově jde zde podle územního plánu padesát parcel, včetně sousední Bysně, která pod nás spadá. Nemělo by se zde ale vystavět už více než třicet rodinných domů,“ shrnul starosta.

Advent na hradě Křivoklát za účasti královského průvodu. Udělena byla i audience.
Podívejte se: Královský advent na hradě Křivoklát. Dorazil i královský průvod

Pro zástavbu je klíčová i nová čistička odpadních vod, která roky fungovala pro sdružení pěti obcí. Její kapacita už je ale nedostačující. V současné době je odsouhlaseno vybudování nové čističky, která bude v Bysni a hotová by měla být do roku 2025. Nové nízkoenergetické domy pak mají vlastní jímky.

„S investorem, který zde vystavil 12 nových bytových jednotek, jsme se předem domluvili na finančním daru ve výši tří milionů korun. Dosud jsme obdrželi dva miliony, za které jsme vybudovali příjezdové komunikace,“ potvrdil starosta Pospíšil.

S příchodem mladých lidí do Tuřan bude podle starosty potřeba výhledově navýšit kapacitu mateřské školy, která je aktuálně 50 dětí. „Před časem jsme už rozšířili i základní školu, která pojme 120 dětí,“ podotkl starosta.

Vesnice má dále i veškerou občanskou vybavenost, kde nechybí obchod, restaurace ani kostel.

Ilustrační foto.
Cestující, pozor: Po stížnostech se od pondělí jízdní řády autobusů změní

Autoři projektu nízkoenergetické domy vybavili 22 solárními panely s výkonem 10 kWh, která zajistí minimalizaci nákladů na energie, nespotřebovanou energii uchovají vysokokapacitní baterie a v hospodaření s energiemi pomůžou i technologicky nejvyspělejší venkovní žaluzie.

„Domy nabízíme kompletně vybavené. Chceme, aby lidé viděli své bydlení ve finálním stavu a mohli se tak dobře rozhodnout,“ řekl Kamil Dunaj z Getbergu. U všech domů je počítáno i se zahradou a vydlážděnou terasou.

Obec Tuřany, která se nachází 5 kilometrů od Slaného současnou výstavbou získává zcela novou podobu. První zmínky o obci přitom sahají až do 12. století.