Osud malé vesnice, ve které žilo 503 obyvatel, se začal naplňovat 10. června 1942,několik hodin po půlnoci.Nacistické běsnění přežilo jen 143 lidických žen a 17 dětí.

Předseda Senátu České republiky Milan Štěch v hlavním projevu pietního aktu odsoudil nedávné výroky bavorské ministryně pro sociální věci Müllerové na sudetoněmeckém sjezdu. Müllerová v nich uvedla, že Benešovy dekrety byly nespravedlivé a do evropského právního státu nepatří. „Omyl, paní ministryně. Benešovy dekrety do evropského právního státu patří a patřit budou," prohlásil Štěch.

Šéf Senátu varoval i před hanobením pomníků historických událostí, jako se to stalo v minulosti v případě sousoší lidických dětí, z nějž kdosi odcizil jednu sochu. Podle Štěcha by měly být zavedeny přísnější tresty.

Předseda Ústředního výboru Českého svazu bojovníků za svobodu Jaroslav Vodička zase představitele vlády vyzval, aby byl školním výpravám umožněn v podobě státních dotací vstup zdarma do Lidic, Ležáků, Terezína a dalších pietních míst.

Více v pondělním (16.6.) vydání Kladenského deníku.