"Jediným řešením je radikální omezení hazardu, úplný zákaz by nic neřešil, pouze by přesunul herny do šedé a naprosto nekontrolovatelné zóny. Kromě zásadního omezení počtu heren se navíc výrazně zpřísnily podmínky pro jejich provozování. Mezi zásadní patří registrace hráčů, důsledná kontrola heren nebo nemožnost utrácet sociální dávky za hazard. I díky tomu se zmírnil dopad hazardu na okolí heren a tím na širokou veřejnost," řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno).

Ještě ke konci roku bylo v hernách 130 výherních hracích přístrojů povolených městem. Výrazně větší počet byl ovšem v případě videoloterijních terminálů povolovaných ministerstvem financí, kterých bylo dokonce 844.
 
Od 1. ledna není v hernách žádný výherní automat povolený městem, zůstává 642 výherních přístrojů povolených ministerstvem financí, letos navíc skončí licence 574 z nich.

Ilustrační foto.
Muž si popálil nohu při nehodě s hořlavinou

„Omezení heren není jediný krok, který přispívá k řešení problematických míst i problematických obyvatel. Aktuálně připravujeme rekonstrukci pěší zóny, už dříve se nám podařilo ukončit provoz problémové ubytovny v budově bývalého kina Oko, nyní z pěší zóny mizí i většina automatů. Považuji to za významný krok k oživení centra města. Ať jsou v centru obchody, kavárny nebo hospůdky, které budou místem pro přátelská setkávání. Pěší zóna musí být pro návštěvníky zajímavá,“ doplnil Milan Volf. Ten současně připomněl, že na celém území města platí už více než měsíc mimořádné opatření, které zastavilo výplatu doplatku na bydlení pro nové žadatele. „Prakticky to znamená zastavení přílivu nepřizpůsobivých obyvatel do Kladna,“ dodal.

Se slovy kladenského primátora ovšem nesouhlasí opoziční zastupitel a bývalý primátor Dan Jiránek (ODS), podle kterého fakticky k žádnému omezení hazardu nedošlo. „Zrušení těchhle míst vyplynulo ze zákona. Vedení města jinak povolilo další dvě casina v nákupních centrech. Pokud k nějakému dalšímu omezení dojde, rozhodně to nebude zásluhou města. To pole hazardu naopak ještě rozšířilo. Stačí se podívat na statistiku, kolik přístrojů je v Kladně povolených na počet obyvatel. Myslím si, že budeme patřit k těm nejvyšších v celé republice,“ řekl Kladenskému deníku Dan Jiránek.

Výjimkou by podle něj mohla být pouze casina s živou hrou. „Pokud nebude ochota zrušit hazard ve městě úplně, omezit bych ho alespoň na casina s živou hrou, kde je přeci jen je podstatně větší kontrola. Každé omezení by ovšem pomohlo. To, co předvedlo město, je směšná záležitost. Ve skutečnosti došlo v posledních letech k nárůstu hazardu, což je krásně vidět na tom, kolik město z hazardu pobírá prostředků,“ opakuje Dan Jiránek.

Ilustrační foto.
Na muže spadl strom, velmi vážně ho zranil