„Koalice by mohla být obdobná jako dosud, složená z TOP 09, Sdružení nezávislých kandidátů, Ano pro Unhošť a Zdravá Unhošť. Pochopitelně si musíme ještě v klidu sednout a probrat všechny možnosti. Zatím není nic definitivní,“ řekla starostka Unhoště Iveta Koulová. „Lidi, kteří mě podpořili, bych nechtěla zklamat,“ dodala.

Nehledě na volby mají v Unhošti plné ruce práce. Aktuálně je rekonstruována zastaralá budova kina. Minulý měsíc se podařilo ve městě zahájit rekonstrukci čistírny odpadních vod za zhruba 50 milionů korun a výhledově chtějí přistavět budovy základní i mateřské školy. Přístavba školy by i s dotací měla stát odhadem 100 milionů korun. Rozšíření mateřské školy, kde se vybudují dvě nové třídy, by nemělo přesáhnout 27 milionů korun. „Vše pochopitelně záleží na dotacích, zda se nám je podaří získat,“ dodala starostka.

Kladno představilo novou koalici veřejnosti.
Kladno představilo novou koalici veřejnosti

Přílišné nadšení z plánů chystané koalice na druhé straně nesdílí ale například starostčina dlouholetá předchůdkyně, dnes opoziční Lenka Mazuchová (ČSSD) a její kolegové.

„To, co na nás tehdy oni kritizovali, nyní sami dělají. Nám vytýkali, že dané projekty dostatečně nezviditelňujeme na úřední desce. Když se na to paní starostky zeptáme, odvětí, že vše je v souladu se zákonem. Pravda to sice je, ale proč na to stejné u nás tehdy poukazovali?“ podivuje se opoziční Mazuchová. „Paní starostce pochopitelně přeji úspěch ve volbách a lidé budou mít na radnici toho, koho chtějí. Jen si myslím, že některé projekty by se měly dělat více uváženě a hospodárně,“ dodala.

Co se týká přístavby mateřinky, opozice souhlasí, že je to potřeba, ale na druhé straně by volila úspornější řešení. V případě přístavby základní školy je prý stamilionové sousto pro město o 4700 obyvatelích příliš velké.

„Nevím, jaká se jim podaří sehnat dotace. Ovšem je důležité připomenout, že naši školu navštěvuje 700 žáků a velké procento jich dojíždí z okolních obcí, které na chod školy nepřispívají. Stávající kapacita našim dětem stačí,“ zdůraznila Mazuchová s tím, že když ona byla starostkou, platilo pravidlo, že obce přispívaly na děti. „Už tehdy byl problém od nich peníze žádat,“ dodala. Doporučuje proto se zaměřovat spíše jen na rekonstrukci stávající školy, která už probíhá.

Ulice Na Kopci v Kladně je řízena nyní kyvadlově.
Omezení v Kladně: Doprava v ulici Na Kopci je řízena kyvadlově