To potvrdil například agronom Vítězslav Krček ze společnosti AGRA Řisuty, která hospodaří asi na 2000 hektarech půdy na Slanásku a dalších asi 700 hektarech na Rakovnicku. „Situace je celkem dobrá. Dnes nám zbývá dosekat poslední pole řepky. S tím jsme určitě v rekordu, většinou začínáme řepky sekat až kolem 20. července. Nejdříve jsme je pak měli sklizené někdy kolem 25. nebo 27 července. Co se týče výnosů, tak řepka se pohybuje od tří do čtyř a půl tuny, průměr pak bude okolo 3,7 tuny na hektar, což je v porovnání s loňskem super. Byly i lepší roky, ale na to, jak to situace se suchem vypadala katastroficky, tak se nakonec jedná o dobrou úrodu,“ hodnotí agronom.

Podle toho je společnost se sklizní asi o čtrnáct dní napřed. „Dnes zkusíme začít sekat pšenici. Dokud se do plodiny nesáhne, tak se úroda odhaduje velmi špatně. Vzhledem k tomu, jak vypadaly řepky, jsme optimisticky naladění, avšak také může být úroda pšenice jeden velký průšvih. Z ostatních plodin nic moc zatím nevíme,“ prozradil Krček, podle kterého AGRA Řisuty sklidila již v červnu inkarnáty. „Ty byly spíše špatné. Sekali jsme také hrachy, jejichž úroda byla také spíše horší. Sklízení ječmene, hořčice, tritikále či žita bude následovat později. Ječmeny nevypadají moc dobře, protože jim velmi uškodilo sucho. Dle mého odhadu bude jejich úroda nejhorší ze všech plodin, které pěstujeme. Celková situace byla loni mnohem horší, doslova katastrofální. Ve srovnání s pětiletým průměrem bychom letos mohli být lehce pod průměrem,“ dodal k letošní úrodě agronom, podle kterého stejně napjatě jako na výsledky sklizně čekají zemědělci na případné dotace.

„Čekáme, jak dopadnou dotační věci, hlavně dotace na sucho, které se podávaly v červnu. Nyní se čeká na to, jak se k celé věci ministerstvo postaví – kdy a kolik financí uvolní. Snažíme se vyhrabat z problémů, které nám katastrofální loňský rok způsobil. Loni jsme totiž měli výpadek v tržbách okolo třiceti milionů,“ odhalil Vítězslav Krček.

Situace hodnotil Kladenskému deníku také soukromý zemědělec Petr Novák z Horní Kamenice. „Úroda bude letos nižší, kvalita je dobrá a hlad v Čechách nebude, to mohu garantovat. Pšenice bude možná o pár haléřů dražší, než byla loni. U nás se nejedná o katastrofu, ale například na Litoměřicku není situace dobrá. Zase přežijeme,“ řekl Petr Novák, který ovšem upozornil na mnohem závažnější problém.

„Každý volá po zvyšování platů, ale my, zemědělci, nemáme z čeho. Obrovským problémem je ovšem to, že lidé, kteří dělají, jako jsou například Ukrajinci, jsou pronásledováni. Lidem, kteří naopak nedělají nic, se dávají peníze. Jednou se bude psát o tom, jaká tohle byla divná doba. Byrokracie se navíc strašně zvyšuje, s tím stoupá i obecná buzerace, sdělil Petr Novák, kterému také vadí, že je navíc dehonestována živočišná výroba. V neposlední řadě zemědělce, který pěstuje na asi třech a půl tisíci hektarů pšenici, ječmen, cukrovou řepu, řepku, kukuřici, krmné plodiny a chová skot i prasata, štve názor neznalých lidí na řepku olejku, která je podle něj vynikající předplodinou, navíc zabraňuje erozi půdy.

Ilustrační foto
Zloděj se popral o věnec špekáčků a plechovku piva