Až ke dveřím bytu, kde se ukrýval pachatel, který poničil sedm aut zaparkovaných v Benešovské ulici v Kladně, dovedl policisty služební pes Devon, jehož vede psovod Radovan Mach. Zadržený dvacetiletý mladík je nyní podezřelý ze spáchání trestných činů poškození cizí věci a krádeže, jelikož si z jednoho z poškozených aut odnesl rádio.

Že muž menší postavy v šedivé mikině s kapucí na hlavě ničí zaparkovaná auta, oznámil policistům náhodný svědek. Výtečník se po příjezdu hlídky na místě už nenacházel, ovšem policisté zjistili, že utekl do Sítenského údolí. Také 
z toho důvodu byl na pomoc povolán psovod Radovan Mach se svým čtyřnohým parťákem Devonem. Hlídky následně uzavřely celé údolí a společně se psem hledaly pachatele.

Další policisté se mezitím vrátili k poničeným vozidlům, kde si ve sněhu všimli ojedinělého vzorku podrážky vedoucího právě do Sítenského údolí. Stopu sledovali až do Arbesovy ulice, kde se k nim připojili i Radovan Mach s Devonem.

„Odtud již postupovali společně do Vinšové, Sokolské, Kročehlavské, přes Fügnerovou ulici až do Úzké ulice. Zde před jedním z domů stopy končily a služební pes vběhl do patra, kde označil dveře jednoho z bytů," vyjádřila se policejní mluvčí Jana Šteinerová.
Pachatel poničil šest zaparkovaných vozidel značek Škoda Felicia a jeden vůz Renault. Škoda byla předběžně vyčíslena na patnáct tisíc korun. Mladík se ke svému činu následně přiznal. Prý sháněl věci, které bude moci později prodat. Dechová zkouška u něj navíc prokázala 0,74 promile alkoholu.

Kladenští psovodi si tak mohou do dlouhé řady úspěšných zásahů připsat další případ. V současné době zde slouží šest psovodů, kteří mají na starosti jedenáct psů. Jedním z posledních přírůstků je pětiměsíční Harry, kterého dostal policista Ondřej Pohl 
z Kladna.
Ten pracuje u psovodů tři roky. U policie slouží už od roku 2000. Dříve u pořádkové policie. Jelikož byli psi vždy jeho velkou zálibou, doma má svého boxera, rozhodl se spojit zaměstnání se svým koníčkem. Nyní má dva služební psy. Šestiletého zkušeného Xandra a pětiměsíčního Harryho.

„Jakmile dosáhne psovodův pes šesti let, dostane k němu štěně. Výcvik je poměrně náročný a je na něj potřeba dostatek času," vysvětlil Ondřej Pohl. Harry je podle něj velmi šikovný, sebevědomý a vnímavý pes. Velmi rád se mazlí, což ovšem není na škodu. „Pro jeho socializaci je to dobře. Spíme spolu v posteli," dodal psovod.

Výcvik čtyřnohého policejního nováčka začíná prakticky od prvního dne, kdy si ho psovod převezme. „Všechno, co s ním dělám, už je v rámci výcviku. Důležité je stanovení mantinelů, aby věděl, co smí a nesmí. Harry je velmi vnímavý, čili je ho důležité chválit za všechno, co udělá dobře. V žádném případě není dobré psa bít. Pokud se mu něco nepovede, beru to jakou svou chybu. Třeba když doma udělá loužičku, mohu za to já, protože jsem s ním nestihl vyjít ven. Součástí výcviku je třeba i návštěva zverimexu. Služební pes nesmí mít problém vstoupit do jakýchkoliv místností," vysvětlil psovod základy výcviku.

Nový člen kladenských psovodů má moc rád míček, pamlsky a veškeré žrádlo. Navíc mnoho dovedností také okouká od svého zkušenějšího koledy Xandra. První důležitá zkouška čeká Harryho nejdříve ve dvaceti měsících. „Pes musí být všestranný, čili se učí poslušnost, obranu a pachové práce. Ve své podstatě se jedná jen o rozvíjení zvířecího instinktu. Každý pes používá čich, my jen musíme docílit toho, aby ho směřoval, jak potřebujeme. Ve výcviku vytvořím pachovou spojitost a pak už to jde samo. Například mu dávám do trávy granule, dále se dělají takzvané pachové koláče, kdy se naučí se, že když cítí pach, je tam i odměna," vyložil Ondřej Pohl. O psovodech si podle něj mnoho lidí myslí, že nic moc nedělají.

„Neuvědomují si, že jsme v práci čtyřiadvacet hodin sedm dní v týdnu. Zvláště u štěňat je to celodenní zaměstnání. Musíme se psovi věnovat, i když se nám nechce, jsme unavení nebo nemocní. Pro výcvik musíte vymýšlet i různé změny a modelové situace, které může ve službě potkat. Měnit při stopování povrch, zajistit mu různé ruchy, kterým se v terénu nevyhne," doplnil psovod Pohl.