V Brandýsku připravili na toto výročí vzniku části obce Olšany opravdový maraton zábavy. Zájem obyvatel byl velký.
Dopoledne patřilo běžcům. Závodilo se na krosové trati v areálu bývalé vodárny a své možnosti si vyzkoušeli ti nejmenší, až po dospělé. Rozdalo se kolem sedmdesáti startovních čísel.

O hladové krky se postarali kuchaři zdejšího military klubu Josef Raška a Jiří Šimon, kteří v polní kuchyni uvařili vepřový guláš.
Medaile pro vítěze a sladkosti byly rozdány, slavnostní zahájení provedl starosta obce Jiří Veselý.

„Obec Brandýsek byla historicky rozdělena na několik částí, a to Holousy, Cvrčovice, Brandýsek a Olšany. Cvrčovice se v roce 1919 osamostatnily, Holousy se po výstavbě dálnice, která nás rozdělila, připojily ke Třebusicím. Olšany tvořily spíš hospodářská stavení podél silnice na Švermov, Brandýsek byl hornická kolonie. Rodáky jsme vyhledávali, ale bylo to těžké se dopídit. A rozvoj obce? Na vodárně bude záplavová zóna, rybník budeme bagrovat a čistit. Přívalové deště, to je naše bolest. Už přemýšlíme o rekonstrukci dvanáct let staré čističky, kterou budeme podle rozvoje obce rozšiřovat. Z dotace se dáme do rekonstrukce ulic," řekl starosta Jiří Veselý.

Každý si přišel na své. Kolotoč hudby a scének rozjela dechovka Žehrovanka, pak celé odpoledne patřilo především místním umělcům.

Představili se děti z místní základní školy hrou na flétny, filmové melodie zahrála na flétnu světově uznávaná a místní občanka Žofie Šrámková, přišel i kouzelník, kronikář obce zahrál v triu kytaristů, brandýští ochotníci pojali po svém scénku o založení Volšan, pódium patřilo děvčatům a ženám z TJ Sokol a skupině Fechtýři.

O večerní zábavu se postaraly kapely Michal David revival a All Right Band.

„V zemských knihách je zmínka z roku 1316, že v Olšanech bylo sídlo Ratiborovo. Moc o začátcích vzniku obce nevíme. Brandýsek i Olšany spadaly pod buštěhradské panství. Co je zajímavé, že lidi se živili přípřežím. Když přijeli formani s kočáry, zapřahali své koně a pomáhali vyjet s nákladem kopec, to trvalo až do roku 1880. Brandýsek měl osmnáct a Olšany šestnáct domů," zmínil se kronikář obce Josef Řemínek.

V publiku byla se svými spolubydlícími Anna Šimonová, která se narodila v Olšanech v roce 1927. „Pamatuji ještě název Volšany. Žiji v Domě klidného stáří tady v Brandýsku. Naše rodina byla chudá a já jako malá jsem se starala a hlídala malé děti od sousedů, to mě bavilo. Celý život jsem dělala dětskou zdravotní sestru. Zdraví mi slouží, jím co mi chutná a občas si dám panáčka griotky," řekla pamětnice. Oslavy slavnostně ukončil ohňostroj.

Autor: Břetislav Kostka