Investice vodáren má dosáhnout zhruba 300 milionů korun. Pokud by vodárny podmínku dokončení do pěti let nesplnily, pozemek vrátí Kladnu a tisícovku dostanou zpět. Stavbě bude předcházet demolice zchátralých objektů. Centrum bude zaměřené na kyberbezpečnost a školení pracovníků vodáren z celé Evropy.

Rybník a zahrada

Nová budova bude mít tvar válce a vnitřní dvoranu znázorňující vodní kapku. U parku vznikne rybník a komunitní zahrada. „Pro Kladno to znamená nová pracovní místa, kultivaci prostoru, kde vznikne veřejný park a podzemní parkoviště pro stovku aut,“ řekl kladenský zastupitel Dan Jiránek (ODS). V době, kdy jednání s vodárnami před časem započala, byl ještě ve funkci primátora.

Ve slánském očkovacím centru trhli rekord, očkují zde přes tisíc lidí denně.
Ve slánském očkovacím centru trhli rekord, očkují zde přes tisíc lidí denně


„O projektu jsme jednali něco přes rok. Bylo potřeba se domluvit i s ČVUT, které bude objekt částečně využívat. Pro nás bylo důležité, aby parkoviště mohli využívat i obyvatelé o víkendech a svátcích. Licitovali jsme i o výši investice, stejně jako o tom, kolik zde musí vzniknout pracovních míst. Podařilo se nám vše předložit zastupitelstvu v září loňského roku. Ve stejné chvíli jsme byli ale odvoláni z vedení města a prodej se tehdy tudíž neschválil,“ připomněl historii jednání s vodárnami Dan Jiránek.

Schválení novým vedením 

Prodej pozemku vodárnám byl novým vedením města v čele s primátorem Milanem Volfem (Volba pro Kladno) schválen proto až nyní na dubnovém zastupitelstvu.

Do zooparku míří rodiny i v chladném počasí.
OBRAZEM: Do zooparku Zájezd míří rodiny i v chladném počasí

V prostoru, kde bude nově stát moderní prosklený válec školicího centra, stával kdysi vojenský autopark. Prvním krokem je proto demolice původních objektů a příprava k výstavbě. Vše, včetně územního a stavebního řízení, by mělo být nachystáno do dvou let.

Centrum bude i pro studenty

Vzhledem k tomu, že v kasárnách sídlí fakulta biomedicínského inženýrství ČVUT, které město vloni prodalo za jednu korunu další nepoužívanou budovu, je předpoklad, že výukové prostory vodáren budou využívat i tamní studenti. „Synergický efekt spatřuji v tom, že fakulta má rozsáhlý program na krizové řízení. Domnívám se, že to s kybernetickou bezpečností půjde dobře dohromady,“ uzavřel Dan Jiránek.