„Letos jsme s velkým napětím čekali, jak vše dopadne. Čápi se objevili poměrně brzo, samice hned v půlce dubna zahnízdila. Nevíme, kolik přesně snesla vajec. Velice nás překvapilo, že jsme při kroužkování našli tři mláďata, protože všichni říkali, že viděli maximálně dvě," uvedl pro Kladenský deník bezprostředně po kroužkování čápů ornitolog Stanislav Lepič. Ten se musel vydal na hasičské plošině až k vrcholu pětadvacetimetrového komína, aby ptáčata opatřil kroužky, díky kterým se možná někdy dozvíme, kde našli kačičtí čápi svůj nový domov. Zatím ovšem nikde ve světě spatřeni nebyli.

„Mláďatům odhaduji čtyři týdny, domnívám se, že tu budou ještě asi měsíc. Koncem července by měla vylétnout. Následně by se měla procvičovat v letu, připravovat se na odlet a koncem srpna odletět. Lítají většinou do Afriky s mezipřistáními v Evropě, známé zimoviště je pak v Izraeli," vysvětlil Stanislav Lepič.

OPĚRNÝ BOD KÁŤA S KULOMETEM. V zákopech první světové války proti sobě bojovali u Zborova také Češi s Čechy.
Bitva u Zborova se odehrála před sto lety

Podle uznávaného ornitologa se už čapí mláďata do Kačice vrátit nemohou. „V příštím roce je nejspíše čeká hledání partnerů a vhodného hnízda," dodal. Příští rok je ovšem v nedohlednu, nyní čeká trojčata životní boj. Všichni, kterým čápi přirostli k srdci, se obávají bouřek, krupobití a silného větru.

Například kroupy by mohly čápata ubít, nebo také usmrtit rodiče, kteří je rozevřenými křídly budou chránit. „Strach z počasí máme, šanci na přežití ale čápatům dávám velkou. Jedno je sice menší, ale věřím, že ho staří čápi dokrmí," věří Stanislav Lepič, který je rád za to, že na rozdíl od loňského roku čápi vůbec vyhnízdili.

A zrovna minulý týden byl opravdu silný déšť i bouřka, obavy se ale naštěstí nenaplnily a čapí rodinka přežila nepřízeň počasí v pořádku.

Čápi v Kačici se stali oblíbenou atrakcí, lidé z okolí jezdí ke kačickému komínu brodivé ptáky sledovat a také je fotit. „Je krásné, když se vracíte domů, a vidíte, jak kolem vesnice krouží čápi. Často je pozoruji, jak si loví potravu, je to krásné," líčila obyvatelka Kačice Daniela Lišková.

Neckyáda v Hradečně se i letos vydařila. Aktéři se velmi vyřádili.
OBRAZEM: Na neckyádě si recesisté připomněli Spartakiádu

Nadšen z toho, jak se ptákům, kteří podle pověr nosí děti, daří, je také starosta Libor Němeček. „V Kačici jsme všichni moc rádi, jsme pyšní na to, že se tu čápům líbí. Hnízdiště tu bylo vybudováno před lety, já se osobně účastnil kroužkování podruhé a musím říci, že je to ohromný zážitek. Doufám, že všechna mláďata nakonec v pořádku odletí a budou dělat radost zase někomu jinému. Budeme se snažit, aby se tu čápům nadále líbilo. Když to jen trochu půjde, tak se budeme snažit jim tu hnízdiště i rozšířit," řekl starosta Kačice.