Příčinou byla četná omezení provázející vyhlášený nouzový stav a především nízký počet možných svatebních hostů nebo zavřené podniky, kde by se jinak konaly hostiny.

Matrika Kladno je zároveň registrujícím úřadem pro homosexuální páry z celého Středočeského kraje. Také tam loni došlo k výraznému poklesu.

„Loni jsme zaregistrovali 16 lesbických párů a dvanáct dvojic gayů,“ uvedla Vrňáková s tím, že v roce předchozím bylo registrací šestačtyřicet.

Nemocnice Slaný v době koronaviru.
Nemocných s covidem ve Slaném zatím neubylo

Hezké vzpomínky má matrikářka na registraci známého cukráře Josefa Maršálka v Ratboři u Kolína. „Bílý třípatrový dort s nádhernými velkými bílými květy a růžemi z cukru, lemovaný zelenými větvičkami. Vše jako živé, nádhera,“ dodala Vrňáková.

Ani letos se kvůli přetrvávajícím omezením snoubenci do obřadních síní zatím nehrnou. Od začátku roku se v Kladně konalo jen pět svateb. „Únor už je lepší, na příští pátek máme potvrzených osm obřadů a další zájemci přicházejí,“ potvrdila Vrňáková a připomněla, že většinu obřadů si páry objednávají až na letní měsíce, kdy se budou moci odehrát pod širým nebem, například v zahradě Kladenského zámku.

Rakve se zesnulými v kremtoriu. Ilustrační snímek
Loni zemřelo o 15 procent víc lidí. Takto výjimečný nárůst ČR nezažila od války

Podobné je to i s registracemi, které řada dvojic přesunula z minulého roku na letošní. Odehrát se mají například na zámku Liblice, v penzionu v Poděbradech, na zámku Konopiště či v Obříství. Mezi nejkrásnější místa loňských registračních obřadů patřil podle matrikářky například Havířský kostelíček v Poděbradech.

Mezi snoubenci na Kladensku byli loni nejen Češi, ale například i páry z Arménie, Iráku, Chile nebo Indie a dalších zemí. Matrika má přitom i zprávy o kladenských občanech, kteří naopak uzavřeli sňatky v zahraničí, například na ostrově Mauricius, ve Velké Británii, Švýcarsku nebo Tunisku.