Dobrá zpráva pro Kladeňáky. Za vodu zaplatí v příštím roce stejně jako letos nebo loni. Cena vodného a stočného pro spotřebitele Středočeských vodáren (SVAS) nevzroste. Rozhodlo o tom na svém jednání představenstvo společnosti Vodárny Kladno-Mělník (VKM).
Ve Slaném se cena stočného rovněž nezvýší. Jak to ale bude s cenou vodného zatím vlastník zdejší vodohospodářské infrastruktury (VSOS) nerozhodl.

V Kladně ale zůstává cena za obě služby na hodnotách z roku 2015, tedy 92,92 Kč za metr krychlový (včetně DPH).
„Je to výsledkem dohody mezi vlastnickou společností VKM a provozní společností SVAS. To, že už druhým rokem držíme stejné ceny, pokládám za velký úspěch nejen pro obyvatele Kladna, ale i všechny zákazníky SVAS," řekl kladenský primátor Milan Volf (Volba pro Kladno), který je rovněž předsedou představenstva VKM.

Zmínil rovněž, že dobré vztahy s provozní společností jsou prioritou VKM. Díky vstřícnému přístupu obou firem se podařilo nezvýšit cenu vody, ale vzrostlo pouze nájemné, které hradí SVAS za provozování technologických zařízení vlastněných společností VKM. Konkrétně o 2,2 procenta.

„Nájemné, které každoročně získáváme od Středočeských vodáren, je určeno na obnovu a rozvoj vodohospodářských zařízení Vodáren Kladno-Mělník. Příkladem toho je například rozsáhlá rekonstrukce čistírny odpadních vod v Kladně, jež byla financována právě z nájemného od SVAS," upřesnil Volf.

Návrh nezvýšit ceny vody pro příští rok přivítal také Ctirad Mikeš, starosta Mělníku a člen představenstva VKM. Je prý pro něj prioritou udržet solidární sociálně únosnou cenu vody. S jeho názorem souhlasí další člen představenstva a starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. Ten uvedl, že zajištění kvalitnější obnovy sítě VKM a nezvyšování ceny je v souladu s přáním drtivé většiny akcionářů společnosti.

„To, že cena vody neroste, je důsledkem pokračující reorganizaci v naší společnosti, udržování nákladů na přijatelné úrovni a hledání vnitřních úspor," konstatoval Jakub Hanzl, generální ředitel Středočeských vodáren.