Zastupitelé vítězného uskupení Kmetiněves náš domov (KND) totiž složili mandáty a zastupitelstvo nemá zákonný minimální počet členů. Důvodem složení mandátů je přeběhnutí zastupitele Vladislava Bunikovského (KND) ke Sdružení pro Kmetiněves (SPK).

Nové volby by měly být podle zákona do devadesáti dnů. V Kmetiněvsi, kde žije asi 300 lidí, vyhrálo volby uskupení Kmetiněves náš domov, získalo tím čtyři mandáty v sedmičlenném zastupitelstvu, Sdružení pro Kmetiněveszískalo tři mandáty.

Domluva neplatí

„Měli jsme domluvu, že vítězné uskupení získá starostu a SPK post místostarosty. Věděli jsme ale, že by pan Bunikovský při ustavujícím zastupitelstvu hlasoval proti nám a my bychom jako vítěz voleb přišli o všechno,“ popsal dosavadní starosta Luděk Kvapil.

Tři zastupitelé uskupení Kmetiněves náš domov a náhradníci proto hromadně odstoupili z kandidátky. „Proč se Vladislav Bunikovský přidal na druhou stranu, ví jen on. Do poslední chvíle se vším souhlasil a nakonec řekl, že bude volit toho, koho uzná za vhodného,“ vyjádřil se starosta. Tím se vítězům voleb plány rozpadly a raději odstoupili.

Podle Kvapila má na tom zásluhu štvavá kampaň vůči jeho osobě. Nejprve ho údajně někteří lidé pomlouvali, že do školy poslal inspekci jen proto, že trval na tom, aby si ředitelka a učitel Vadinský, jenž je lídrem kandidátky SPK, udělali pedagogickou nástavbu.

Jako druhý problém se prý jeví prodej obecních pozemků, kde si měl starosta finančně přilepšit a v neposlední řadě je negativně vnímána předčasně zahájená rekonstrukce rybníka za milion korun, na níž ale obec dodnes dotaci nedostala.

„To se ke mně doneslo, ale do očí vám to nikdo neřekne,“ podotýká Kvapil. Ať už je skutečnost jakákoli, voliči vyjádřili svoje sympatie vcelku rovnoměrně. První subjekt KND získal od Kmetiněvských 52,19 procenta hlasů a druzí v pořadí SPK 47,81 procenta hlasů.

Do voleb se nehnou z místa

Mají-li se volební rivalové v lásce či nikoli, důležité je, aby obec fungovala. Díky tomu, že na nepodařeném ustavujícím zasedání zastupitelé složili slib, může Kmetiněves do nových voleb fungovat alespoň v omezeném režimu.

Nové zásadní projekty však zahájit nemohou. „Když jde o školu, pokud by se tam například jen rozbilo topení, nemůžeme ani uvolnit větší finanční částku na rekonstrukci,“ upozornil starosta.

Podle vyjádření lídra SPK Jaromíra Vadinského nikdo 
z jejich lidí žádné pomluvy po obci nešíří. „To, že si musíme s paní ředitelkou k našemu vysokoškolskému vzdělání dodělat čtyři semestry pedagogické školy víme a oba už nyní studujeme,“ objasnil Vadinský.

Jak upozornil, o křeslo starosty neusiloval, ani nečekal na podporu lidí z protistrany.

Kvůli čemu nechtěl Vladislav Bunikovský (KND) podpořit dosavadního starostu, řekl včera Kladenskému deníku on sám: „Jsem svobodný člověk a mám vlastní názor.

Když jsem se rozhodl, že nechci za starostu pana Kvapila, tak jsem to udělal. Důvod? To do novin nepatří,“ řekl Vladislav Bunikovský. Na dotaz, proč tedy rovnou nešel do voleb jako člen druhého subjektu, odpověděl, že o existenci této kandidátky nevěděl.

„Před rokem se mě pan Vadinský ptal, jestli půjdu do voleb, tak jsem řekl, že už kandidovat nebudu. Nakonec mě ale umluvila paní z úřadu, abych šel s KND, tak jsem je podpořil.

Podle mě ovšem nebylo nutné, aby kvůli mému chybějícímu hlasu skládali všichni mandáty. Pan starosta prohlašoval, že mu o starostenství nejde. Pak nechápu, o co mu jde? Jen se tím dělá ostuda celé vesnici,“ uzavřel Bunikovský.