V počtu draků se sice nepodařilo překonat rekord z loňského roku, kdy panovalo mimořádně hezké a pro pouštění draků ideální větrné počasí, nicméně ke kostelu jich letos i tak přilétlo na čtyři desítky.

„Podzimní dobu hradištní pořádáme počtvrté. Drakiáda je její součástí od druhého ročníku. Vzhledem ke spojení sv. Jiří, jehož jméno zdejší kostel nese, a draka, se to přímo nabízelo," řekla Dana Eiseltová, předsedkyně ČSOP – pozemkový spolek Kladensko.

Porota v soutěži hodnotila létající draky s tím, že mírnou protekci měli draci z domácí líhně, tedy draci doma vyrobení před koupenými. Děti i dospělí návštěvníci si mohli vyzkoušet střelbu z luku nebo kuše. Občerstvení bylo otevřeno a vzhledem k chladnějšímu počasí nabízená medovina rychle mizela.

Mezi přítomnými byl také Petr Markup z Libušína. „Přišel jsem sem strávit příjemné odpoledne se svou rodinou," prozradil. Jak přiznal, ačkoli bydlí nedaleko, u kostela sv. Jiří byl poprvé. „Jsem Libušínská naplavenina a okolí města moc neznám. Manželka na rozdíl ode mě ano, takže mě vzala na tuto příjemnou akci. Rozhodně se ke kostelu vypravíme i na nějakou další aktivitu. Má to tady úžasnou atmosféru," dodal Petr Markup.

Ochranáři přírody, kteří se o kostel a jeho okolí starají, připravují kromě podzimní i jarní variantu doby hradištní. Živo tak v okolí svatostánku opět bude v květnu. Kromě toho plánují obnovit letní promítání snímků, s nímž zatím nebyli úspěšní.