Souhrnně lze říci, že není nijak dobrá a jen stěží odhadovat, zda se pošramocené vztahy podaří novými volbami hned tak napravit.
Ve všech třech vesnicích se totiž rozdělili lidé na dva tábory.

Jeden pomlouvá druhého a mnohdy si místní ani nemohou přijít na jméno. V Tuřanech dokonce padlo i trestní oznámení na dosavadního starostu. Jak potvrdili i oslovení členové volebních komisí, tak špatná atmosféra v Tuřanech, Dřínově ani Kmětiněvsi ještě nebyla. „Za čtyřicet let, co pamatuji, se nic podobného nestalo,"řekla například žena z Tuřan.

Na ty, kvůli nimž se nepodařilo na podzim sestavit zastupitelstvo, druzí nasazují, když se ale zeptáte konkrétně, co lidem vadí a chtěli by v obci změnit, obyčejně nikdo nic konkrétného nepoví.

Zdá se, že se veškeré spory odehrávají spíše v osobní rovině. Pokud se lidí například ve Dřínově u Zlonic zeptáte, co dělalo dosavadní zastupitelstvo špatně, ani tam odpověď nedostanete.

Na druhé straně se vám dostane leda stížnosti na to, že snaha ze strany obce například při pořádání kulturních akcí by byla, ale lidem se zkrátka nechce mnohdy ani přijít. „Ještě před deseti lety museli jít chlapi do hospody dříve, aby před zábavou drželi druhým místo.

Dnes, když se něco koná, přijde s bídou třicet lidí. Prvního května jsme ještě před pár lety pořádali výlet na kolech na Říp, kde jsme se střetli se Dřínovskými od Mělníka. Ale lidem se asi prostě nechce. Zájem opadá," postěžovala si žena ze Dřínova.

Sobotní volby, které se konají od 7 do 22 hodin, nabízejí voličům ve všech třech obcích kandidáty vždy ve dvou politických uskupeních. Jak náhradní jarní volby 2015, bychom se měli dozvědět do sobotní půlnoci.

Následovat budou standardně i povolební vyjednávání, která ukáží, zda dosavadní dva starostové a starostka svůj post obhájí a nebo budou nahrazeni svými nástupci.

Střední Čechy - 16 hodin

Ve středních Čechách, kde se volby konaly ve 14 obcích, se volební účast pohybovala přes 50 procent. V Hvězdonicích na Benešovsku odvolilo 62 procent a nedalekém Xaverově 65 procent, v Kmětiněvsi byla účast 55 procent.

Rovná polovina oprávněných voličů dosud zamířila k volebním urnám v Tuřanech a Opočnici na Nymbursku. O něco méně lidí zatím dorazilo k volbám v Mrzkách na Kolínsku, které po 16:00 hlásily účast 47,3 procenta.

Ve středních Čechách se volí také v Drahňovicích na Benešovsku, Dřínově na Kladensku, Hrušově na Mladoboleslavsku a Lhotě, Tehovci, Křížkovém Újezdu, Nučicích a Pohoří u Prahy.

Neděle 15.března

Tuřany
Za lepší Tuřany a Byseň - 54,89 procenta hlasů
Tuřanské sdružení - 45,11 procenta hlasů

Kmětiněves
Kmetiněves náš domov – 56,05 procenta hlasů
Sdružení pro Kmetiněves -  43,95 procenta

Dřínov u Zlonic

Nezávislí – 54,63 procenta hlasů

Dřínov občanům – 45,37 procenta hlasů