"Knížky jsme rozdali v našem Předškolním klubu jako vánoční dárek," řekla Aneta Kozáková z kladenské pobočky Člověka v tísni.

Do kladenského Předškolního klubu dochází nyní deset dětí,. „Máme tedy plnou kapacitu. Pro každé jsme měli přichystanou obrázkovou knížku s poutavým příběhem o Zahradníčkovi, který se stará o svou rostlinu, ale ta stále nekvete. Příběh ukazuje, že věci nejsou vždy takové, jaké se zdají být. Knížku si díky bohatým ilustracím mohou prohlížet děti sami, s krátkým psaným textem budou však potřebovat pomoc rodičů," dodala Aneta Kozáková.

"Je to hlavně motivace k samostatnému čtení. Pro mnohé je to opravdu první knížka, kterou vlastní," konstatovala projektová manažerka Člověka v tísni Petra Sedláčková.

Také díky lidem z Kladenska může ale Člověk v tísni pomáhat i tam, kde je to nejvíce potřeba. Dárci v okrese Kladno nakoupili prostřednictvím dárkových certifikátů už 11 krav, 107 ovcí nebo 69 záchodů, které putovaly nejchudším lidem planety.

S prodejem dárkových certifikátů začal v roce 2009. Od té doby si je koupilo už přes 50 tisíc Čechů. Za kozy či záchody a další věci pro potřebné dali dohromady více než 75 milionů korun. Skutečné dárky letos pomáhaly kromě České republiky také v Etiopii, Nepálu, Gruzii, Afghánistánu, na Filipínech a Srí Lance.

Dárci nakupují tištěné nebo elektronické certifikáty, které s věnováním darují pod stromeček svým blízkým. Nákupem certifikátu přispějí do programu Obživa. Za získané prostředky jsou pak nakoupena hospodářská zvířata, zemědělské nářadí nebo sazenice stromů.