„Po loňských zkušenostech jsme přistoupili ke zhotovení betonového základu podle projektu a statického výpočtu, včetně tří kotev. Betonový základ je pod úrovní země, zakryt zeminou a zatravněn, tak aby nerušil vzhled historického náměstí. Součástí projektu je i nová elektrická přípojka," řekl místostarosta Slaného Radek Vondráček.

Smůla od počátku

Pád stromu zapříčinily vloni 30. listopadu silné poryvy větru. Naštěstí přitom nebyl nikdo zraněn. Místem totiž denně prochází desítky lidí, další posedávají v sousedství na lavičkách a nedlouho před tím se u stromku fotily děti z mateřinky. Událostí se dosud zabývají kriminalisté.

„Případ ještě ani po roce není uzavřen,“ sdělila policejní mluvčí Michaela Richterová. Jak policie dále uvedla, do spisového materiálu byla podána stížnost, kterou nyní prověřuje dozorující státní zastupitelství. To následně rozhodne, zda stížnost byla oprávněná, či nikoli.

Ve Slaném na náměstí se zřítil vánoční strom.
OBRAZEM: Vánoční strom na slánském náměstí se zřítil k zemi, neunesl nápor větru

Trampoty zakoušeli Slaňáci s loňským vánočním stromem od počátku. Při jeho přepravě ze soukromé zahrady Na Skalkách byla totiž větvemi poškozena řada vozidel, když traktor s vlekem projížděl zúženým profilem Brožovského ulicí. Policie zadokumentovala poničení u 16 vozidel, přičemž vážnější škody byly vyčísleny nakonec u dvou z nich.

Jako první stál betlém

Tento týden v pondělí byl na náměstí dovezen dřevěný slánský betlém, který byl před časem vyroben z pokácené lípy na Komenského náměstí. Letos do něj přibudou další figury z dílny dřínovského řezbáře Oldřicha Čecha, který se aktivity ujal po zesnulém předchůdci Miloslavu Kottovi z Hvězdy. „Vloni jsem pro slánský betlém vyřezal figuru pastýře s ovcí a letos přibude anděl,“ potvrdil řezbář.

Slavnost světla

Tradiční slavnost světla, která rozsvítí kompletně výzdobu města, se uskuteční v sobotu 26. listopadu od 17.15 hodin. Odpolední program začne na Masarykově náměstí už ve 14 hodin. „Letos máme na Slavnost světla připravený nabitý program, nebude chybět tradiční průvod vedený dvěma anděly na chůdách, klasická pohádka, koncert žáků ZUŠ Slaný a jako zlatý hřeb koncert Fine Gospel Time. Andělé budou přítomni i během jarmarku, děti se s nimi budou vyfotit a těsně po rozsvícení výzdoby dotvoří atmosféru svým vystoupením. Tematicky se zapojí dílničky a doprovodné výstavy v muzeu a v knihovně. Součástí bude také Strom splněných přání pro děti z dětského domova ve Slaném," popsala program mluvčí města.

Z instalace dřevěného betlému na Masarykově náměstí ve Slaném. Na snímku řezbář Oldřich Čech ze Dřínova.
OBRAZEM: Kladno má dřevěný betlém od Oldřicha Čecha, figury přibyly i do Slaného

Dřevěných stánků je letos šest. V provozu budou až do Nového roku. „Tři stánky nabídnou občerstvení, kde nechybí horké nápoje, alko i nealko, koblížky, klobásy, grilované sýry a další. A ve třech dalších stáncích bude vánoční zboží a dekorace jako věnce, svícny a podobný sortiment,“ uzavřela mluvčí Veronika Nováková.