Jak sdělil v pondělí 25. ledna ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček, veškeré obavy byly na místě. „Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření koronaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí takzvaná britská varianta viru SARS-CoV-2,“ sdělil ředitel.

Ve slánské nemocnici už proto vypomáhá i armáda a také úředníci z města. Jak dále doplnil ředitel Votoček, v prvních třech lednových týdnech se koronavirem nakazilo v nemocnici 65 zdravotníků především z klíčových oddělení.

Na Slovance se zřítila opěrná zeď, nikdo se nezranil.
Na Slovance se zřítila opěrná zeď. Tuny stavebního materiálu poničily zastávku

V Nemocnici Slaný pracuje okolo 400 zdravotníků, číslo zahrnuje například i farmaceuty a laboranty. Minulý týden přitom omarodilo covidem-19 bezmála padesát z nich. Onemocněli dokonce i zdravotníci, kteří již absolvovali první očkovací dávku. Tím spíše ředitel Votoček apeluje na stát, aby se tempo vakcinace zrychlilo.

„Je jasné, že za účinně očkovaného lze považovat člověka až po ukončení vakcinace druhou dávkou, a tedy že úvahy o odložení druhé dávky a dokonce doporučení tohoto postupu ministrem zdravotnictví jsou nesprávné,“ říká ředitel. „Pokud bychom druhou dávku odložili, vystavili bychom zbytečně zdravotníky a další již rozočkované riziku nákazy, což je v nynější situaci nepřípustné," zdůraznil Votoček.