„V současné době končíme s podzimní deratizací na čistírnách odpadních vod a přečerpávacích stanicích na Mělnicku a v místech případného zvýšeného výskytu hlodavců nebo tam, kde deratizace nemohla být dokončena z důvodu špatného počasí, čištění kanalizace a tak dále. Celkové náklady na deratizaci se vyšplhají k jednomu milionu korun," informovala mluvčí SVAS Lenka Kozlová.

Jak sdělil Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace SVAS, je deratizace sice nákladnou činností, ale díky ní se daří udržovat populaci potkanů žijících v kanalizačních stokách v přijatelných mezích, které v převážné míře nejsou v kategorii kalamitního výskytu. „Ke zvyšování množství hlodavců napomáhají především ti, kteří si výlevku nebo záchodovou mísu pletou odpadkovým košem. Kvůli tomu dostávají hlodavci v kanalizačním potrubí pravidelné přísuny potravy," řekl Vladimír Dragoun.

Minulá teplá zima byla příznivá na vyšší porodnost potkanů, což dokládá velké množství výkalů na vyvýšených místech po otevření poklopů kanalizační šachty, ale i záznamů z kamer používaných při kontrolách stavu kanalizačního potrubí. Nástrahy se pokládají na podesty v kanalizaci a tak mohou potkani při svém putování kanalizací tyto ´občerstvovací stanice´ navštívit.

Ke zvyšování potkaního apetitu se používají například požerové nástrahy schválené Ústavem pro státní kontrolu veterinárních biopreparátů a léčiv a dále jedové papírové a plastové staničky.

Pro maximální účinnost zredukování počtu hlodavců provádějí vodárny celoplošnou deratizaci v jarních a podzimních měsících. Bylo při nich využito téměř 19 tisíc kanalizačních vstupů s více než třemi tunami návnady.