A co víc, podle ředitele Muzea Karlova mostu Zdeňka Bergmana příběh o velkém omylu nemusel být až tak nesmyslný. Alespoň 
v tom ohledu, že (syrová) vejce se podle některých hypotéz mohla do malty při stavbě mostu ve středověku opravdu přidávat.

Netradiční akce s trochou recese začala už v neděli odpoledne ve dvoře velvarského děkanství, kde se na tradičním velikonočním jarmarku Vajíčkobraní uskutečnila veřejná sbírka vajec pro Prahu. Velvarští rozhodně nešetřili a do připravených nůší vycpaných slámou jich nasypali přes šest stovek. Na konci slavnosti se pak starosta a několik členů místního spolku Natvrdlí rozloučili, vzali nůše na ramena a vyrazili na téměř čtyřicetikilometrovou pouť do hlavního města. „Šli jsme podél Vltavy 
a cestou jsme sbírali spřízněné starosty, kteří nakonec dorazili s námi. Také oni sdílejí myšlenku tvrdovaječnictví," řekl dobře naladěný starosta Radim Wolák. Ne všechna vajíčka ale dorazila až do cíle. „V noci přišel hlad a něco jsme ujedli, ale pořád jich zbylo dostatek," dodal starosta.

Desetičlenná výprava se nakonec dočkala i závěrečného průvodu přes Karlův most, při němž nechybělo koňské spřežení, vlajky města Velvary a hudba folklórní kapely Řemdich. K slavnostnímu procesí se na poslední desítky metrů připojili i kolemjdoucí a zvědaví turisté, a doprovodili tak Velvarské až na Křižovnické náměstí před budovu Muzea Karlova mostu, kde už čekala primátorka Adriana Krnáčová s ředitelem muzea Zdeňkem Bergmanem. „Milí Pražané, děkujeme za vlídné přijetí. Ve Velvarech jsme učinili sbírku vajec a vyrazili jsme pěšky až sem. Cesta byla dlouhá, ale krásná. Věříme, že se vám budou hodit nejen při opravách Karlova mostu, ale i při budování dalších mostů," prohlásil starosta Wolák ve své řeči při symbolickém předání vajec Praze.

V podobném duchu reagovala i primátorka a poděkovala starostovi za dar. „K vajíčkům mám sama velmi pozitivní vztah, nejraději je mám míchaná, ale ráda si dám i vaječný koňak," dodala se smíchem. Následoval přípitek a kapela spustila lidovou píseň Velvary, Velvary, kde jsou mé tolary.

Podle ředitele muzea Bergmana možná vzniká nová tradice. „Máme velmi pozitivní ohlasy od obyvatel Velvar, Prahy i od turistů. Je to krok k propojení středních Čech s Prahou, protože lidé sem jezdí do práce, ale kulturní a sociální výměna příliš nefunguje," myslí si.

Předáním vařených vajec ale program zdaleka nekončil. V muzeu byla také otevřena tematická výstava, která představuje vajíčka různých ptačích druhů i tradičně malované kraslice. Největším unikátem expozice je však 8000 let staré vejce, nejstarší v Čechách.
Zároveň se celý den konal Vajíčkový kongres, kde se vejce stalo průsečíkem všech přednášek. Odborníci populárně naučnou formou přiblížili široké veřejnosti nejrůznější témata z historie, zemědělství, nebo dokonce 
z filozofie.

Při kongresu se také řešila léta nezodpovězená otázka, zda byla vejce skutečně použita při stavbě Karlova mostu ve čtrnáctém století. „Podle dosavadních informací a hypotéz se vajíčka skutečně přidávala do malty, čímž upravovala její vlastnosti, než zatuhla, aby se stavebníkům lépe pracovalo," prozradil Bergman. Jeden z příspěvků se pak přímo zabýval organickými přísadami ve středověkých maltách, nechyběl ani pokus v praxi, jaké vlastnosti má malta s vajíčky. V každém případě musela být použita vejce pražská, ta velvarská byla stejně jako šest set let předtím natvrdo.