Máme nárok na evropské peníze a symbol přeškrtaných hrábí. Takový nápis měly cedule, které se včera objevily v Kolči, Knovízi, Řisutech a Zlonicích. Ve Velvarech a Stehelčevsi sice cedule z organizačních důvodů nevyvěsili, ale k protestu se připojují.

Akce s názvem Druhá zlínská výzva chce především vyzvat vládu, aby co nejvíce prostředků určených pro integrovaný rozvoj území bylo čerpáno přímo obcemi, městy a jejich sdruženími. K výzvě, která se uskutečnila v den zasedání vlády, se připojily stovky vesnic a měst z celé republiky. Iniciátorkou je bývalá senátorka Jana Juřenčáková.

Přeškrtnuté hrábě znamenají, že dělení evropských prostředků nemá být hrabáním pod sebe.
„Akci jsme podpořili podpisy. Myslím si, že malé obce jsou na tom se získáváním evropských peněz hůře, proto jsme se připojili," řekla starostka Stehelčevsi Jaroslava Štancová. Obec by potřebovala finance na přístavbu a rekonstrukci školy, což se jí zatím nepodařilo.

Jitku Ryšavou, starostku Řisut, Kladenský deník zastihl zrovna při vyvěšování cedulí u značek oznamujících začátek obce. „O dotace žádáme, čili vím, co to stojí úsilí. Myslím si, že regionálnímu rozvoji by se měly peníze poskytnout. Když pak slyším, kde se co rozděluje 
a na co, tak to člověka naštve. Už potřetí se budeme pokoušet o získání financí na úsek chodníku, který vede k obchodu a prostranství před prodejnou," uvedla.

K protestní akci se přidaly také Velvary. „Chceme, aby se při rozdělování dotací nezapomínalo na venkov. Malé obce z globálního hlediska potřebují především investice do infrastruktury, například kanalizace, chodníky, komunikace. Na to evropská komise moc neslyší," vyjádřila se starostka Velvar Jitka Linhartová.

Zlonický starosta Antonín Chochola měl včera odpoledne cedule ještě v kanceláři na stole, ale jak řekl, určitě je vyvěsí. „Máme zájem na tom, aby do obcí přicházelo co nejvíce prostředků. Ve Zlonicích bychom potřebovali peníze nejvíce na kanalizaci a také na opravu místních komunikací," uvedl starosta Zlonic.