Většinou zůstávají u postupu, kdy záměr prodeje zveřejňují na úřední desce. „Postup je v souladu se zákonem o obcích. Prodej projedná rada města, následně je nabídka uveřejněna na úřední desce, pak znovu rada a ve finále ji schvaluje zastupitelstvo. Pokud je více zájemců, používá se obálková metoda,“ uvedl mluvčí města Kladna Vilém Frček.

Nedraží například ani v Libušíně či Slaném. „Využíváme toho občas při koupi majetku. Z 99 procent se prodej realizuje tak, že nás zájemce sám osloví. 
V případě, že prodej je reálný, dle zákona nabídku vyvěsíme a čekáme na další zájemce. Takže to je skutečně transparentní,“ řekla Jana Neumannová, referentka vnějších vztahů města Slaného. 

Podle starosty Libušína Vladimíra Eichlera jsou dražby a aukce transparentní metoda, ale v našem státě bohužel napomáhají i k nezákonnému obohacení některých lidí. „A samozřejmě dražba také něco stojí,“ dodal Eichler.

Ministerstvo pro místní rozvoj podporuje veškeré transparentní způsoby nakládání s majetkem včetně veřejných dražeb. Jednotná veřejně přístupná databáze dražeb by maximálně usnadnila přístup zájemců k nabídkám. Ministerstvo je proto partnerem projektu Váš majetek, který se o to pokouší. „Právě velmi malé možnosti široké veřejnosti, ale také firem a investorů dozvědět se o konané dražbě, aukci či prodeji byly prvním impulsem pro vznik tohoto projektu,“ říká David Hlinka, zakladatel internetové databáze Váš majetek.

„Soustředění nabídek dražby majetku obcí, měst, krajů a státu na jednom místě na internetu dle našeho názoru přinese výhody nejen vlastníkům tohoto majetku, ale zejména také zájemcům, kteří nebudou muset trávit hodiny hledáním jednotlivých nabídek na různých místech internetu,“ dodala mluvčí ministerstva Jana Jabůrková.