Hasiči zaznamenali desítky zásahů spojených s odstraňováním spadlých stromů a větví, a to prakticky po celém kraji. Nejrušnější noc zažívali na Benešovsku (jen od půlnoci do rána zde hasiči museli startovat motorové pily dvanáctkrát) a dále na Nymbursku a Kolínsku (shodně po 10 případech); ušetřeny větší kalamity však nezůstaly ani oblasti Příbramska (6) či Mladoboleslavska a Mělnicka (po 4 stromech).

Nebezpečí ještě není u konce ani po zeslabení větru z nedělního rána. Nejnovější výstraha meteorologů, platná pro celé území republiky včetně středních Čech a Prahy, varuje před dalším řáděním silného vichru, a to v době od nedělní 15. hodiny až do pondělního poledne. Pokračující čerstvé západní proudění přinese v neděli odpoledne opětovné zesílení větru, přičemž v noci na pondělí se očekávají nejsilnější nárazy: 20 až 25 m/s (tedy 70 až 90 km/h).

Požár kuchyně v sedmém nadzemním podlaží panelového domu v centru Berouna.
Středočeští hasiči bojovali v noci na sobotu s dvěma většími požáry

Takový vítr už dokáže poškozovat nejen stromy, ale i střechy a další části budov; řidičům může zkomplikovat jízdu nejenom nastražením překážek na silnicích, ale také poryvy ztěžujícími ovládání auta. V případě pádů stromů a větví do vedení je třeba počítat i s možnými výpadky v dodávkách elektřiny.

Ilustrační foto.
Chřipka nově zabila pět lidí, obětí je už v kraji 20
Ilustrační foto.
Dopravu na železnici omezily spadlý strom i poruchy