Lóra je karetní hra oblíbená a známá především na Kladensku a Slánsku. Nedaří se jí vymýtit ani stále populárnějšímu pokeru. Hraje se s mariášovými kartami a má svá, na první pohled složitá pravidla.

Letos se šampionátu, který tradičně pořádal kladenský Klub Petasites (Devětsil), jejž založilo právě devět kamarádů v roce 1967, zúčastnilo 113 týmů, čili 452 hráčů z celé republiky. Nejdelší cestu vážilo do Kladna družstvo až z Olomouce. Nejmladší účastnici, Tereze Peštové z Kladna, bylo pouhých dvanáct let. Lóru jí prý naučil její táta v osmi letech.

Karty došustily a nadešel čas vyhlášení výsledků. Prvenství a právo mít v držení po dobu jednoho roku prestižní vlajku s vyobrazením červeného krále – bedrníka, získal tentokrát tým Mašina z Kladna. Miro Kováčik, Robert Toncar, Věra Závrská a Jiří Spěváček, neboli tým Mašina, byli výhrou velmi překvapeni.

„Vůbec jsme nečekali, že bychom mohli vyhrát,“ okomentovala úspěch Věra Závrská. „ Já to čekal, věděl jsem, že to musí přijít!,“ usmál se Robert Toncar. Vlajka nyní bude zdobit hospodu Kablo Kladno, kam čtveřice chodí na turnaje v lóře. „Hrajeme ve stejném složení už čtvrtý rok. Vůbec ani nevíme, jakou necháme udělat stuhu, skutečně jsme s tím nepočítali,“ dodala Věra z týmu Mašina.

Celkovým vítězem se stal Petr Folwarczny z Loun. Vzhledem k tomu, že se jednalo o jubilejní třicátý ročník, byl soudkem piva oceněn také hráč, který se umístil na třicátém místě a účastník, jenž bude mít nejblíže k datu turnaje třicáté narozeniny.

Tento rok se konala ještě jedna mimořádná událost: jednomu z hráčů, Davidu Stříbrnému, se podařilo porazit tři rytíře horní lóže řádu lóry a vstoupit tak do dolního lóže řádu lóry. Nyní má právo na příštím turnaji mistrů hrát o titul velmistra.

Petr Folwarczny: Hodně záleží na kartách, ale nejvíce na štěstí

Nejúspěšnějším jednotlivcem 30. národního mistrovství v lóře je Petr Folwarczny z týmu Svárovští bobři. K titulu náleží i členství v horní lóži rytířů lóry, vlastnictví erbu a možnost účasti na prestižních turnajích pořádaných právě pro držitele tohoto titulu.
Odkud jste do Kladna přijel?
Pocházím z Havířova, nyní bydlím v Lounech, ale přijel jsem ze Svárova.
Jak dlouho hrajete lóru?
Moc dlouho ne, zhruba dva měsíce. Hru mě naučili kamarádi v hospodě.
Čekal jste takový úspěch?
V žádné případě jsem nic takového nečekal. S kamarády hraji jen občas, když se sejdeme.
Proč se váš tým jmenuje Svárovští bobři?
Protože v obci žil bobr, který se pak z rybníka odstěhoval.

Výsledky - 

Nejlepší jednotlivci
1. místo Petr Folwarczny
2. místo Standa Maška
3. místo Daniel Žežulka
4. místo Richard Hamr
Nejlepší týmy
1. místo Mašina
2. místo Vako
3. místo Habešovna
4. místo Naplaveniny