„Velkým problémem pro stokovou síť a výhodou pro hlodavce jsou drtiče domovních odpadů. Jejich zbytky nejenže ucpávají kanalizaci a podporují růst populace těchto živočichů, ale působí problémy při procesu čištění na čistírnách odpadních vod," uvedl Vladimír Dragoun, manažer provozu kanalizace Kladno. Podceňování hudení hlodavců provozovateli kanalizace v některých lokalitách může mít za následek i zvýšené zdravotní riziko obyvatel.

V rámci celoplošné roční deratizace bude využito téměř 18 tisíc kanalizačních vstupů s bezmála třemi tunami návnady.
„Může se stát, že v některých obcích v regionu, kde není provoz zajištěn Středočeskými vodárnami, je otázka deratizace kanalizací podceňována, ale výskyt například potkanů je ze zdravotního rizika velmi nebezpečný," řekla mluvčí středočeských vodáren Lenka Kozlová.

Specializovaná firma předem nahlašuje obcím a městům termíny deratizace. Tento týden se koná například ve starých Kročehlavech a dále pokračuje do Dubí či okolí ulice Petra Bezruče.

Poslední květnový týden bude vyhrazen opakované deratizaci v místech zvýšeného výskytu hlodavců, případně kde z důvodu klimatických či technických podmínek nebylo možné hubení dříve zajistit.