Podezřele velké množství odpadních vod protéká v poslední době přečerpávacími stanicemi Středočeských vodáren. Společnost se proto rozhodla učinit rázné kroky a prozkoumat kanalizační stoky, aby odhalila domácnosti neoprávněné vypouštějící dešťové vody do splaškové kanalizace.

Do boje s černými zákazníky nasadí nové zařízení – kouřostroj. Jak uvedl manažer provozu kanalizace Kladno Vladimír Dragoun, uvedený problém se týká například obcí, kde je oddělena kanalizace splašková a dešťová. Někteří vlastníci nemovitostí připojují svoje dešťové svody do splaškové kanalizace.

„Tím způsobí velké potíže na přečerpávacích stanicích odpadních vod, které jsou dimenzovány pouze na určitý objem splaškových vod, ale nikoliv vod dešťových," vysvětlil Dragoun.

Čerpadla ve stanicích pak pracují na plný výkon a roste spotřeba elektrické energie. Nebo čerpadla nestíhají a potom dochází k odtoku vod bezpečnostním přepadem do blízké vodoteče nebo okolního prostranství.
Nemovitost s nepovoleným připojením dešťových vod do splaškové kanalizace odhalí kouřostroj.´

Poprvé ho do ostré akce chtějí Středočeské vodárny nasadit dnes v Hřebči. Je založen na využití zdravotně nezávadné uměle vytvořené mlhy.

„Ta se vhání speciálním zařízením do kanalizační stoky a kanalizačních přípojek. Pokud má sledovaná nemovitost neoprávněně napojen dešťový svod do kanalizační stoky, objeví se vytvořená mlha v okapech nebo dešťových vpustích," popsal systém Dragoun.

Následně je majitel domu písemně upozorněn na vzniklé pochybení a je vyzván k odstranění závad v určeném termínu.

Kouřostroj se skládá z výrobníku mlhy, ventilátoru a kouřovodu. Jako zdroj napájení slouží elektrocentrála.
O jeho použití budou Středočeské vodárny předem informovat hasiče. Podle zkušeností odjinud se totiž stávalo, že sousedé volali na tísňové linky v domnění, že sledovaný dům hoří.

Službu na odhalování černě připojených nemovitostí na kanalizaci a do splaškové kanalizace dešťovými vodami kouřostrojem nabízejí Středočeské vodárny i obcím a městům, kde nejsou provozovatelem kanalizace.