Vláda kvůli tomu už před časem vyčlenila čtvrt miliardy korun, aby se ekologické hrozbě předešlo. Ministerstvo průmyslu a obchodu však nyní navrhuje, aby se s investicí počkalo. Voda pod Kladnem nestoupá prý tak rychle a k zaplavení kontaminovaného územní hned tak nedojde.

„Na základě výsledků měření a výpočtů provedených pro státní podnik Palivový kombinát Ústí (PKÚ) bylo zjištěno, že ke znečištění důlních vod by mělo dojít až za několik desítek let, a to pouze ve stopovém množství. Tím pominula nutnost neodkladné realizace opatření zamezujících rozšíření znečištění ze staré ekologické zátěže způsobené předchozí hutní činností,“ uvádí Štěpánka Filipová, mluvčí Ministerstva průmyslu a obchodu MPO). Resort poukazuje na to, že další navazující materiál už by měl být v kompetenci Ministerstva životního prostředí (MŽP).

Primátor Kladna Dan Jiránek (ODS) neřeší ani tak, které ministerstvo se v budoucnu problematiky ujme, spíše to, aby se oddalováním věci Kladno ekologické hrozbě nebezpečně nepřiblížilo. Podle jeho slov je to časovaná bomba.

Kladenská radnice.
Kladno jako jediné z republiky získalo prestižní účast na mezinárodním projektu

„Voda na počátku stoupala nějakou rychlostí. Nyní stoupá pomaleji. My však nevíme, nakolik je to způsobené tím, že málo prší. Říkat, že když teď stoupá hladina pomaleji, bude to tak navždycky, nikdo netuší,“ upozorňuje Jiránek. Kladno navíc podle jeho slov nedostává žádnou kompenzaci jako jiná města, kde skončila těžba a lidé přišli o práci.

„Sebrat nám jediné peníze, které bychom použili na zmírnění následků po těžbě nebo na nastartování nové věci, si myslíme, že je krátkozraké a je to chyba, i kdybychom nyní finance nepoužili na čerpání důlních vod, ale třeba jen na odstraňování ekologických zátěží. Zátěže přece nezmizí samy od sebe. Domnívám se, když peníze už jednou byly vyčleněny, tak by bylo dobré je do té oblasti použít, byť jen na částečný účel, který ale směřuje k témuž cíli, aby časovaná bomba přestala tikat,“ zdůrazňuje primátor, který se obává toho, aby se stát na největší středočeské město Kladno zkrátka nevykašlal.

Jak dále uvádí MPO, na základě výsledků bude zpracován projekt na další průzkumné práce a monitoring povrchových a podzemních vod. Problematikou staré ekologické zátěže se bude dále zabývat MŽP, které ve spolupráci s Ministerstvem financí (MF) zajistí práce potřebné ke zjištění aktuálního stavu kontaminace v průmyslové zóně Kladno východ.

V pozadí vápenné pece v areálu bývalé huti Koněv.
Kladno chce podpořit výstavbu v průmyslové zóně
Autobusák v Kladně bude fungovat co nevidět, některé linky teď mění směr.
Autobusák v Kladně bude fungovat co nevidět, některé linky teď mění směr

Uplynulý čtvrtek 17. října se daná problematika řešila i na půdě sněmovny Parlamentu české republiky v rámci sněmovních interpelací. Na plán ministerstev se dotázal kladenský poslanec Vojtěch Munzar (ODS). „Interpeloval jsem ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka, protože mě tento postup ministerstva zaskočil. Mrzí mě, že toto rozhodnutí chce pan ministr udělat od stolu bez konzultace se samosprávou, která si nechala udělat analýzu rizik. Vidím v tom snahu o přehození odpovědnosti na jiný rezort a možná i snahu vyčleněné peníze pro Kladno použít někde jinde. Zajímalo mě, zda již existuje alternativní plán pro Kladno, aby ke kontaminaci vody nedošlo. Odpověď ministra průmyslu a obchodu mi ale přišla nedostatečná. Nakonec mě alespoň ministr životního prostředí Richard Brabec ubezpečil, že nepřipustí kontaminaci vody v Kladně. Budou mě však dále zajímat konkrétní kroky," zdůraznil Vojtěch Munzar.