Při klasické maratonské trati musí běžci zvládnout 42 195 metrů. V rámci kladenské speciality čtyři desítky kilometrů kompenzují čtyři lahvové desítky pěnivého moku. Ženské kategorii stačily poloviční hodnoty. Nejlépe se s nimi poprala Zuzana Miháliková a dokázala to v novém rekordu. V polovině běžecké části si Sládkova svěřenky hravě poradila s litříkem piva a do cíle dokvačila v čase pět minut a třiapadesát vteřin, čímž vylepšila dosavadní, rok staré traťové maximum o dvě vteřiny.

Vítězka potvrdila, že závod není o fyzické přípravě. „Spíš jsem sázela na pivo. Běhání se věnuji jen rekreačně," prozradila premiantka nevšedního podniku a dodala, že stejně jako loni, kdy skončila druhá, přišla na Sletiště s kamarády.

Šestatřicetiletá Slovenka pak udělala něco, co historie závodu nepamatuje. Po krátkém odpočinku se vydala soupeřit i s muži, mezi nimiž se to jen hemžilo skvělými běžci. Rodačka z Ružomberoku však na nic nehleděla a v silné konkurenci skončila čtvrtá!
S třemi litry piva v bříšku to byl výkon, nad kterým kroutili hlavou i jediní dva borci, kteří absolvovali všechny ročníky maratonu. Jsou to duchovní otec závodu Metoděj Fikes a také současný předseda kladenských atletů Jiří Klesnil, jenž na Zuzanu stačil jen v první z dvou běžeckých částí.

Pak už neměl nárok. Zatímco se psychicky připravoval na příděl piva, byla jeho štíhlounká soupeřka už na trati. „Já se ještě nenapil a ona už běží!" vytřeštil oči na čtyři nedotčené lahváče. Pánské kategorii vévodil Zuzanin klubový kolega Dušan Horbaj. Závod běžel potřetí, přičemž před dvěma lety byl třetí. Před a před rokem ale odpadl a v cíli byl přibližně po sedmnácti minutách.
V pátek si parádně spravil chuť. Do cíle dorazil ve výrazně lepším čase dvanáct minut a čtyři vteřiny. „Musím říct, že tentokrát jsem se trochu připravoval. Občas jsem zkusil vypít dvě rychlá lahvová piva, abych v konkurenci obstál. Na čtyři jsem si netroufl, protože vím, že to je těžké," přiznal a ocenil svoji parťačku.

„Je to naše Kratochvílová pivního běhu," smál se čerstvý pětatřicátník. Prvenství si zajistil tři sta metrů před cílem, kdy dorazil poměrně staršího, v pivařské části jasně nejlepšího Tomáše Stařeckého, vrchního zvoníka z katedrály svatého Víta na Hradčanech. Jinak také ultra vytrvalce, který se celý život učí úsporný pohyb, aby uběhl dvě stě kilometrů s minimálním výdajem energie. Nějakým finišem si to nechtěl zkazit!