Anebo třeba jako kančí roláda plněná ořechovou nádivkou. Může mít ale i příchuť grilovaného Rib-eye steaku na šťouchaných bramborách. Může vonět po pečené srnčí kýtě se švestkovou omáčkou, variantou je i možnost, že bude vonět jako ragout z křepelčích prsou a lišek. Poslední možností jsou pak konfitované jelení kousky s hruškovou omáčkou.

To je totiž nabídka hlavních chodů pražských restaurací, které jsou zapojeny do Festivalu chutí – Vůně podzimu. Ten se za pořadatelství společnosti Alakarte koná ve vybraných pražských restaurací. Do festivalu pak jsou zapojeny i restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázní.

V rámci festivalového menu za jednotnou cenu 290 korun naservírují návštěvníkovi tříchodové menu, které sestává z předkrmu, hlavního chodu a dezertu. Jedinou podmínkou účasti na festivalu, který potrvá do 20. listopadu, je registrace přes rezervační systém www.alakarte.cz.

Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte a autor festivalové myšlenky o festivalu prozradil: „Nabídka je opravdu široká. Vždyť podzim nabízí v přírodě pro kuchaře nesmírné množství inspirace. Jablka, ořechy, švestky, hrušky, zvěřina, kaštany. Je toho hodně a kuchaři dokáží s těmito surovinami doslova zázraky,“ říká Suchánek.

Dámy se patrně budou těšit především na závěr celého menu

Zatímco pánové jistě zaujmou na začátku článku uvedené masové lahůdky, dámy se patrně budou těšit především na závěr celého menu. „Třeba v restauraci 2 Pazzi ve Vršovicích bych doporučil se těšit na domácí zmrzlinu z čerstvých fíků. V Amade zase překvapí pošírovaná hruška v červeném víně se skořicovou zmrzlinou. Do třetice zmrzlinu bych doporučil například v Chateau St. Havel - a to teplý jablečný dortík s mátovým tvarohem a rumovou zmrzlinou,“ říká Suchánek.

Majitel restaurace Fluidum Jiří Konhefr je se zájmem lidí spokojen. „Za zájmem stojí nejen rozumná cena, ale také fakt, že zvěřina na jídelním lístku není běžná,“ uvedl Konhefr. Na festivalovém menu je v jeho restauraci jako předkrm nabízena zvěřinová terina s kousky jater a mandlí se švestkovými a hruškovými povidly. Hlavním chodem je pečená srnčí kýta se švestkovou omáčkou podávaná se špekovým knedlíkem a závěrečnou tečku v podobě dezertu představuje křehký jablkový koláč s čerstvě ušlehanou smetanou.

Do Festivalu chutí se zapojilo 15 restaurací, z toho 12 z Prahy - 2 Pazzi Restaurant, Amade Restaurant, Ambroisie Caffé Restaurant, Campanulla, Chagall´s Club Restaurant, Chateau St. Havel, Fama Grand, Fluidum Restaurant, Mozaika, Perpetum, Restaurace Austria.