Mnohdy zažité představy o Kladně, jakožto průmyslovém a nevzhledném městu, berou alespoň u lidí, kteří zde trvale žijí, za své.

Kladeňáci vysoce hodnotí kvalitu služeb místních sportovišť, uspokojuje je  také nabídka knihoven a dostupnost škol. Tři čtvrtiny z nich se cítí ve městě bezpečně, přesto 90 procent z nich souhlasí s dalším rozšiřováním kamerového systému městské policie.

Zajímavé je, že 92 procent dotázaných třídí odpad.

Průzkum na druhou stranu potvrdil, že život obyvatelům znepříjemňují některé přetrvávající problémy. Negativně byla hodnocena především možnost získat dobrou práci a vlastní bydlení.

Co se týče spokojenosti lidí s prací magistrátu, dostala od nich radnice na školní stupnici známku dvě minus. Nejčastějšími přáními obyvatel na  další zlepšování života v největším středočeském městě jsou zkvalitnění některých silnic a chodníků, parkovišť, přechodů pro chodce, ale také větší pořádek a čistota. Další z požadavků se týkaly kvalitnějšího kulturního vyžití, sportu a většího množství dětských hřišť.

„Průzkum je pro nás zpětnou vazbou, která nám ukazuje, na co se máme zaměřit, v čem máme rezervy a co se nám naopak daří," zhodnotil situaci kladenský primátor Dan Jiránek.

Podrobné výsledky průzkumu, který byl prováděn metodikou vyplňování dotazníků přibližně pěti sty respondenty, například rodiči žáků škol, přislíbil zveřejnit poté, co se s nimi seznámí zastupitelé města.