Legendární převozník Prošek už vás sice přes řeku nepřeveze, ale vodní tok můžete přesto v týdnu na přelomu července a srpna zdolat stylově. V tomto období se totiž převoznického bidla opět chopí sportovní novinář Kladenského deníku Jiří Nagy.

Starosta obce Branov František Štiller ke stěhování výstavy vysvětlili: „Přišla možnost

renovovat, obměnit a zmodernizovat Pamětní síň Oty Pavla v branovském Luhu, tak jsme na ni kývli.“

O výstavě v Opavě se jedna z převoznic, Libuše Vosátková, která zároveň působí jako místostarostka Nového Strašecí, dozvěděla přes známé

kolegyně Ivy Dvořákové. „Tamní divadelní spolek prý každý rok uspořádá tematickou výstavu věnovanou nějakému spisovateli. Letos si vybrali Otu Pavla. Byli se také podívat v branovské pamětní síni. Udělali si tady fotografie, prostudovali materiály,“

popsala Libuše Vosátková. Současná expozice je nainstalována v převoznickém domku pětadvacet let a zub času už na ni začal pracovat.

„Na obměnu je, myslím, nejvyšší čas,“ zdůraznila Libuše Vosátková s tím, že především na velkých archivních fotkách se dělají kvůli vlhkosti bílé skvrny.

„Nová výstava by měla vypadat trochu jinak. Ještě ale nemáme vše přesně rozvržené, kde, co a jak bude. Měly by to být obrázky v rámečcích s doprovodným textem, výňatky z díla Oty Pavla a některé fotografie by měly být jiné, než tady máme nyní,“ konstatovala převoznice.

Původně se František Štiller a Libuše Vosátková domnívali, že se přestavba a vymalování Pamětní síně Oty Pavla v branovském Luhu stihne ještě v červnu.

„Nastalo ale pár komplikací a my nechceme nic uspěchat. Teď v plné turistické sezoně se do toho nechceme a ani nemůžeme pouštět. Takže jsme se dohodli, že s renovací začneme až na konci srpna,“ řekl starosta s tím, že část expozice bude určitě věnována také bratrovi Oty Pavla, nedávno zemřelému Hugovi.

Opavští se rozhodli, že materiály, které do Branova přivezou, Pamětní síni Oty Pavla, potažmo obci Branov, věnují. „Zastupitelé obce bude muset zřejmě schválit přijetí tohoto daru, ale to by neměl být problém,“ prohlásil František Štiller.

„Na Pochodu Krajem Oty Pavla jsem slíbil, že síň bude hotova do konce září, takže uděláme vše pro to, abychom slib splnili,“ prohlašuje starosta.

Vášnivý rybář Ota Pavel je známý jako autor knih Smrt krásných srnců (1971) a Jak jsem potkal ryby (1974). Je však rovněž autorem řady reportáží a povídek se sportovní tematikou: Dukla mezi mrakodrapy (1964), Plná bedna šampaňského (1967), Pohár od Pánaboha (1971) či Pohádka o Raškovi (1974), podle níž dokonce v libereckém Divadle F. X. Šaldy vzniklo baletní představení netradičně kombinující tanec se sportem.

Kurátorka opavské výstavy Martina Klézlová při moravské vernisáži mimo jiné řekla: „Přijďte poznat řeku života spisovatele, která přes všechny meandry a prožitá neštěstí zanechává v srdcích čtenářů laskavé a krásné poselství naděje. Přijďte potkat Otu Pavla.“