Velká osobnost české kultury, jíž Petr Haničinec bezesporu byl, odešla do hereckého nebe 7. listopadu 2007 v 77 letech.

Jelikož poslední roky svého života strávil herec s manželkou Radmilou v domku v Bratronicích na Kladensku, považují ho místní právem za svého.

Bratronice velmi oživil

Do vesnice přiváděl radost, kulturu, nebývalý vzruch a také své slavné přátele, kteří za ním pravidelně dojížděli. Ať už to byli herečka Jiřina Bohdalová, muzikant a skladatel Karel Vágner, herec Radoslav Brzobohatý, zpěváci Laďa Kerndl, Wabi Daněk, Jan Vyčítal, ale i slavní čeští olympionici.

Ti všichni a mnozí další navštěvovali Petra buď v soukromí a nebo při společenských událostech v bratronické sokolovně.

Petr Haničinec získal opravdový a vřelý vztah ke kraji uprostřed křivoklátských lesů, stejně jako Karel Vágner, jenž zde jako chlapec pobýval u svých příbuzných a do těchto končin svého kamaráda v seniorském věku přivedl.

Křest knihy a oslavu hercova výročí si ve foyeru divadla nenechala ujít řada Petrových přátel a kolegů, s nimiž právě Na Fidlovačce, ve svém posledním angažmá, sehrál několik rolí.

Mezi významnými hosty, kteří byli zároveň gratulanty a kmotry knihy, nechyběli ředitelka Divadla Na Fidlovačce Eliška Balzerová, autor Jan Herget, nakladatelka Slávka Kopecká, hercova manželka Radmila či herec Igor Bareš, jenž se ujal úvodní četby.

Na slavnost dorazili i rozhlasová režisérka Hana Kofránková, Karel Vágner, režisér a milovník zvířat Václav Chaloupek.

Zdravice od Jiřiny

Zdravici poslala po nakladatelce Slávce Kopecké i Jiřina Bohdalová, které pracovní povinnosti nedovolily se křtu zúčastnit.

Ve svém písemném pozdravu vyjádřila asi nejlépe hercovu osobnost. Roky je spojovala práce i přátelství. „Milý Petře, působil jsi jako sedlák na gruntě, kterej má rád zabijačky, lidi kolem sebe…a víno, ženy a zpěv!

Byl jsi mi celý život výborným parťákem a to k neutahání. Jak na jevišti, tak v soukromí. Obdivovala jsem tě a nikdy ti to nahlas neřekla.

Obdivovala jsem především tvoji energii, elán a hereckou paměť, tvůj dabing, recitaci… ale vždycky mě nadchlo, když ses vytočil k nepříčetnosti a řval na celý kolo. Nad tím vším stojí tvoje duše.

Tvůj kumšt, tvoje umění. Pod nálepkou sedláka (myslivce, kuchaře, pytláka…svůdníka či milovníka) tepalo citlivé, upřímné a milující srdce," napsala herečka Jiřina Bohdalová.

Autor Jan Herget

Autor knihy Jan Herget Kladenskému deníku řekl, že knihou splácí slavnému herci částečně svůj dluh za to, že ho kdysi neodbyl a ochotně ho rok a půl připravoval na divadelní fakultu.

„Materiály jsem sbíral zhruba pět let. V lednu jsem si řekl, že bych dílo rád dokončil k hercovým pětaosmdesátým narozeninám," říká spisovatel. Podle svých slov volili s vydavatelkou z desítky názvů.

„Nakonec jsme se shodli na Vzteklounovi s jemnou duší. Chtěl jsem, aby vyzněl ten kontrast. Vztekloun v prvním plánu, jak si ho všichni pamatují a ta jemná duše, která byla pod drsnou slupkou," uzavřel Jan Herget.

Petr Haničinec

85. narozeniny by oslavil vynikající český herec Petr Haničinec (15. září 1930 Pardubice - 7. listopadu 2007 Bratronice). Ztvárnil desítky divadelních a televizních rolí. V dabingu propůjčil hlas například detektivu Columbovi. Zazářil, kromě jiného, například v seriálu Dobrá Voda jako inženýr Josef Hovora.

Jan Herget

Narodil se v roce 1981 v Praze. Vystudoval činoherectví na JAMU v Brně. Tři roky působil v Jihočeském divadle v Českých Budějovicích. Od roku 2008 pracuje v Českém rozhlase jako redaktor a editor domácího zpravodajství. Je autorem rozhlasových dokumentů o významných osobnostech uměleckého světa. V roce 2012 vydal svou první životopisnou knihu Laďka Kozderková Lady Muzikál.

Slávka Kopecká

Vystudovala Fakultu tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Dále obor Tělesná výchova a český jazyk a literatura na filosofické fakultě. Žila krátce ve Francii. Posléze vystudovala i žurnalistiku a divadelní akademii. Řadu let pracovala jako novinářka. Nyní žije v Lidicích. Od roku 1991 píše a vydává knížky zejména o slavných osobnostech české kultury i sportu ve svém nakladatelství Sláfka.